Lumea se închină la ele: Cum au ajuns moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou la Bucureşti

Zilele acestea, cei care participă la pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în perioada 21-28 octombrie, se închină la moaștele Sfântului. Însemnătatea lor are o îndelungată istorie.

Anul acesta, pe 13 iulie, s-au împlinit 247 de ani de când moaștele întregi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, cel mai valoros odor al Catedralei Patriarhale, se află la București. Contextul istoric în care au ajuns cinstitele moaște în Capitala României a fost Războiul ruso-turc (1768-1774). Luptele s-au purtat şi pe pământ românesc, dar şi la sud de Dunăre. Când generalul rus Petru Saltâcov a ajuns cu armata sa în satul Basarab, pentru ca cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie să nu fie profanate de turci, a poruncit ca ele să fie duse în Rusia.

Mâna dreaptă a Sfântului se păstrează şi în prezent la Kiev

Când a trecut cortegiul cu racla prin Bucureşti, un negustor bogat de origine macedo-română, cu numele Hagi Dimitrie, dar şi mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, au rugat pe generalul rus să lase cinstitele moaşte poporului român şi Mitropoliei ţării, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul războiului, mai ales că sfântul Dimitrie era „valah” de neam.

Generalul a fost înduplecat și le-a ascultat dorința. Moaştele Sfântului Dimitrie au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, în data de 13 iulie 1774, potrivit basilica.ro. Mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă la Kiev, unde se păstrează şi în prezent. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...