Cum au ajuns şefi de companii de stat cu salarii de 50.000 de lei brut: Indicatorii de performanţă sunt o jignire

Publicat: 07 iul. 2025, 07:21, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cum au ajuns şefi de companii de stat cu salarii de 50.000 de lei brut: Indicatorii de performanţă sunt o jignire
Foto: mediaflux.ro

Radu Miruţă, noul ministru al Economiei, trage un semnal de alarmă cu privire la salariile uriaşe din companiile de stat şi la modul în care au fost încheiate contractele de management. Potrivit ministrului, există manageri care câştigă între 45.000 şi 50.000 de lei brut pe lună, în condiţiile în care activitatea lor este slabă sau aproape inexistentă, iar indicatorii de performanţă stabiliţi prin contract sunt, spune el, „o jignire”.

Indicatorii de performanţă se rezumă la prezenţa la serviciu

Ministrul afirmă că aceste contracte au fost semnate în grabă, cu aproximativ o lună înainte de formarea actualului Guvern, în condiţiile în care majoritatea funcţiilor fuseseră ocupate anterior de interimari. El susţine că mulţi dintre cei instalaţi acum în poziţii de conducere sunt persoane apropiate politic, selecţia fiind realizată, formal, prin Ordonanţa 109 privind managementul corporatist. În practică, însă, selecţia a fost „prefăcută”, iar companiile care au făcut angajările au ajuns mereu la aceiaşi oameni.

Radu Miruţă susţine că aceste contracte au fost concepute astfel încât să fie greu de schimbat imediat. Indicatorii de performanţă sunt extrem de vagi, uneori aproape ridicoli.

„Dacă te duci opt ore pe zi la serviciu, se consideră că îţi îndeplineşti o parte dintre indicatorii de performanţă. Sunt atât de joşi, încât îi atingi doar dacă te uiţi dimineaţa pe geam din birou”, a declarat el într-un interviu pentru TVR Info şi citat de news.ro.

Aceste contracte, spune ministrul, nu au fost încheiate cu scopul de a aduce performanţă în companiile de stat, ci de a recompensa oameni care nu au mai prins locuri în Parlament, în administraţia locală sau în alte funcţii publice.

„Nu vorbim de oameni din mediul privat care au decis să vină la stat să facă treabă. Vorbim de oameni puşi acolo ca să fie mulţumiţi cu nişte bani, bani plătiţi de cetăţeni prin taxe”, a mai spus Miruţă.

În ciuda obstacolelor legale, ministrul afirmă că nu va rămâne pasiv. El anunţă că va modifica indicatorii de performanţă astfel încât aceştia să reflecte munca reală şi rezultatele concrete.

„Cine va îndeplini noii indicatori rămâne, cine nu, pleacă acasă”, a precizat Miruţă.

Există, de asemenea, o a doua categorie de companii de stat în care procedura de selecţie pentru funcţiile de conducere nu s-a încheiat. Aici, ministrul spune că are libertatea de a opri direct numirile şi intenţionează să o facă în perioada imediat următoare.

Ministrul mai spune că primeşte deja semnale că demersurile sale deranjează, dar nu are de gând să se oprească.

„România e o ţară cu resurse, dar din bogăţia asta se bucură doar câţiva. Asta trebuie să înceteze. Resursele trebuie să ajungă şi în buzunarul oamenilor”, a subliniat el.