Cum au evoluat prețurile locuințelor din România în pandemie, în comparație cu Europa, America Latină și Asia

OLX Group a analizat impactul pandemiei asupra sectorului imobiliar din întreaga lume, pe baza datelor strânse pe parcursul anului 2020 de pe platformele de anunțuri de imobiliare deținute de companie în 13 state din Europa, America Latină și Asia-Pacific, care împreună reprezintă 11% din populația lumii și 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se numără și România.

Celelalte state emergente care au fost supuse analizei OLX Group sunt Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina și Bulgaria în cazul Europei, Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador și Peru din America Latină și Indonezia din Asia-Pacific.

Între ultimul trimestru din 2020 și primul trimestru al anului, prețurile au fost marcate de creștere în cazul apartamentelor oferite spre vânzare în Europa și de scădere în cazul celor din America Latină și Asia-Pacific.

Dinamică diversă a evoluției prețurilor apartamentelor

  • În Europa, cea mai importantă scădere a prețurilor a fost înregistrată în Portugalia și Bulgaria (-11%), urmată de o scădere de 5% în Polonia și de 3% în România. În paralel, chiriile pentru apartamente au crescut cu 4% în Rusia și cu 3% în Ucraina.
  • În America Latină, în timp ce valoarea chiriei pentru apartamente a crescut în cazul unor state precum Ecuador și Argentina (24% și 3%), Columbia, Peru și Brazilia au fost marcate de scădere.
  • Asia-Pacific: valoarea chiriei a fost în creștere și în cazul Indoneziei, cu 9%.

Prețurile caselor au crescut, iar terenurile s-au scumpit și ele

Prețurile caselor, în schimb, au crescut cu o singură excepție în Europa, dar au scăzut în America Latină și Asia-Pacific.

  • În Europa, cea mai mare creștere a fost înregistrată în Ucraina (36%) și Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creștere de 9% între primul și ultimul trimestru al anului 2020. Singura țară europeană în care prețurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).
  • Țările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor, în special în Ecuador (-43%), Peru și Brazilia (-27%).
  • În Indonezia, casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mici cu 8%.

Casele scoase la închiriat

Atunci când vine vorba despre casele oferite spre închiriere, lucrurile au stat diferit de la un stat la altul, chiar și în cazul celor aflate pe același continent.

  • În Europa, valoarea chiriei pentru case a scăzut cu 30% și 26% în cazul Ucrainei și Bulgariei și a crescut cu 28% în cazul Rusiei. România a înregistrat o scădere cu șase procente.
  • În America Latină au fost două țări în care chiria pentru case a avut o creștere spectaculoasă: Ecuador (53%) și Argentina (49%), dar au fost și țări în care prețurile au scăzut cu câteva procente.
  • Chiriile pentru case au crescut cu 5% în Indonezia.

Pandemia a influențat interesul cumpărătorilor față de terenurile din statele europene analizate, acestea înregistrând o creștere a prețurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România și 12% în Polonia. O scădere drastică s-a putut observa în Brazilia, unde prețurile terenurilor au scăzut cu 25%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...