Cum au pierdut câteva sute de producători din Olt ajutorul de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate

Publicat: 10 dec. 2021, 15:51, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Cum au pierdut câteva sute de producători din Olt ajutorul de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate

Judeţul Olt are cei mai mulţi producători înscrişi în programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, fiind înregistrate 4.370 de cereri. Numai că, ulterior, nu toți solicitanții au mai putut depune documentele justificative pentru a încasa subvenția de 2.210 euro/1.000 mp, din cauza contextului dificil din acest an. Practic, undeva la 10% s-au pierdut pe drum. Iar la fel se întâmplă și în țară.

Până la urmă, nici nu este de mirare, în condițiile în care legumicultorii au trebuit să prezinte la APIA documente care să ateste comercializarea recoltei în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Nu mai vorbim de ceea ce s-a întâmplat cu prețurile, care s-au prăbușit, în lipsa cumpărătorilor.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii, numărul cererilor depuse pentru ajutorul de minimis s-a ridicat la 14.271, dar cel mai probabil va exista și un număr semnificativ de legumicultori care nu s-au încadrat în termenii ceruți de program. Banii urmează să intre în conturile producătorilor, până la finalul anului, ajutorul acordându-se pentru tomate, ardei, vinete şi castraveţi.

„Data limită pentru depunerea documentelor justificative a fost 3 decembrie. Până la această dată au depus documentele justificative aproximativ 4.000 de solicitanţi dintre cei 4.370 de legumicultori care au notificat APIA pentru efectuarea controalelor în teren înainte de recoltare”, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Olt, Corina Grecea.

Judeţul Olt are cei mai mulţi legumicultori înscrişi în programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate, cu peste 460 de hectare de legume cultivate în solarii sau sere în lunile de toamnă. Cei mai mulţi legumicultori provin din localităţile Izbiceni, unde sunt şi cei mai mulţi cultivatori de tomate în spaţii protejate, Giuvărăşti, Tia Mare, Cilieni, Rusăneşti, Gârcov, Vădăstriţa, Grădinari, Strejeşti şi Pleşoiu.