Cum de a devenit Lituania opozantul numărul 1 al Chinei

Presa internațională reține retrogradarea relațiilor diplomatice între Lituania și China, pe fondul nemulțumirilor Beijingului legate de deschiderea unei misiuni a Taiwanului la Vilnius.

France24 încearcă să explice „Cum de a devenit Lituania opozantul numărul 1 al Chinei în Europa”. „Lituania a devenit prima ţară care primeşte o reprezentanţă diplomatică a Taiwanului în Europa de 18 ani. Motiv să irite Beijingul în cel mai înalt grad. Cu atât mai mult cu cât Lituania nu este la prima ei provocare faţă de China. De mai multe luni, Lituania se comporta ca un David deosebit de provocator faţă de Goliatul asiatic. Vilnius a decis să părăsească, în mai 2021, ‘grupul celor 17+1’, o platformă diplomatică cuprinzând China şi 17 ţări europene. Guvernul lituanian a recomandat apoi, în septembrie, utilizatorilor de smartphone-uri chinezeşti ‘să le arunce cât mai repede”.

Ce reamintește Lituania Statelor Unite

Aceste decizii ale Lituaniei pot fi totodată un semnal transmis Washingtonului. Criticând China şi apropiindu-se în acelaşi timp de Taiwan, Lituania reaminteşte Statelor Unite că au un aliat fiabil care împărtăşeşte valorile lor în această parte a globului şi că ar face bine să-l protejeze de ambiţiile regionale ale Rusiei şi Belarusului, după cum mai comentează France24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...