Cum depistăm pepenii tratați cu pesticide

Publicat: 08 iul. 2025, 21:49, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum depistăm pepenii tratați cu pesticide
Foto: freepik.com / Pepenii tratați pot fi periculoși

Pepenele este unul dintre fructele preferate ale românilor pe perioada verii. Dulce, răcoritor și hidratant, puțini sunt cei care refuză o felie după masă. Totuși, odată cu cererea, crește și tentația unor producători de a grăbi coacerea fructelor prin mijloace artificiale. Pentru a evita consumul de pepeni tratați cu pesticide sau alte substanțe, specialiștii ne oferă câteva sfaturi utile.

Cum recunoaștem pepenii tratați

Potrivit Agrointeligența, primul pas este să cumpărăm doar din surse de încredere. Pepenii românești, vânduți direct de către producători locali, oferă mai multă siguranță decât cei de import sau de la intermediari. În piețele agroalimentare, este ușor de identificat un producător adevărat, de multe ori aceștia au certificatul de producător expus la vedere.

Un prim semn clar că pepenele ar putea fi tratat este aspectul interior. Dacă la testul „dopului” miezul nu este roșu intens sau nu are gust dulce, este foarte posibil ca fructul să fi fost forțat să se coacă, ceea ce a afectat acumularea naturală de zaharuri.

De asemenea, semințele sunt un indicator important. Pepenii forțați să se coacă rapid au de obicei semințe albe și neevoluate. Acest lucru poate indica prezența unor substanțe precum Forchlorfenuron, un stimulent interzis în Uniunea Europeană, dar folosit în multe dintre țările vecine pentru accelerarea creșterii fructelor. Turcia, Serbia sau Ucraina pot fi sursele pepenilor tratați cu această substanță.

Daniela Iancu, producător de pepeni din Dăbuleni, a explicat pentru Agrointeligența că nu orice semințe albe indică neapărat o intervenție chimică. Doar atunci când acestea sunt majoritare, iar cele negre aproape că nu există.

„Pepenii noștri care NU au fost injectați mai au printre semințe și unele albe, necoapte cum le spunem noi, dar asta nu înseamnă că i-am injectat cu ceva, pur și simplu acea sămânță este sterilă, stearpă, mai rămân în pepene câteva semințe care nu au timp suficient să se coacă”, a avertizat aceasta.

Sfaturi utile pentru consumatori

Un pepene bine copt, fără tratamente chimice, are coaja uniformă, fără lovituri sau pete, iar codița este ușor verde, semn că a fost cules recent. Coaja stafidită sau decolorată poate însemna că a fost cules mai demult, sau depozitat pentru o vreme îndelungată.

Culoarea cojii, fie că este verde încărcat sau vărgat, nu influențează gustul, aceasta ține doar de soiul cultivat.

Specialiștii recomandă ca, dacă aveți dubii, să solicitați informații despre soiul pepenelui și despre proveniența acestuia.

Potrivit aceleiași surse, pesticidele folosite la forțarea coacerii nu sunt eliminate ușor din organism. Ele se acumulează în grăsimi și pot afecta ficatul, rinichii și provoca dezechilibre metabolice. De aceea, este important să alegem cu atenție fructele consumate, pentru a proteja sănătatea întregii familii.