Analiză: China poate să ușureze povara Moscovei, dar nu să îi șteargă datoria

Războiul din Ucraina dezvăluie viziunile concurente ale Rusiei și Chinei privind viitorul Eurasiei, titrează Stratfor. China vede zona continentală ca pe un coridor larg de rute comerciale care leagă Pacificul și Atlanticul.

Iar discuțiile despre noile dinamici ale unui nou război rece subminează capacitatea Chinei de a crea legături economice și politice în Eurasia prin investițiile sale în infrastructura Centura şi Drumul. După impunerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei, Beijingul nu are nici mijloacele, nici, poate, voința de a permite Moscovei să le ocolească în totalitate, deși le poate atenua, notează Le Monde.

Băncile chineze publice nu par, deocamdată, dornice să-i ajute pe ruși

Tot potrivit publicației franceze, „China salută probabil dependența crescută a Moscovei de schimburile cu Beijingul, dar nu are niciun interes să-și sacrifice relația cu occidentalii”. În chestiuni monetare, ca și în energie, China poate, prin urmare, să ușureze povara Moscovei, dar nu să îi șteargă datoria – după cum mai remarcă Le Monde..

Mai mult, scrie Le Monde, potrivit americanilor și europenilor, băncile chineze publice nu par, deocamdată, dornice să-i ajute pe ruși să ocolească sancțiunile financiare.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole