Analiză: China poate să ușureze povara Moscovei, dar nu să îi șteargă datoria

Războiul din Ucraina dezvăluie viziunile concurente ale Rusiei și Chinei privind viitorul Eurasiei, titrează Stratfor. China vede zona continentală ca pe un coridor larg de rute comerciale care leagă Pacificul și Atlanticul.

Iar discuțiile despre noile dinamici ale unui nou război rece subminează capacitatea Chinei de a crea legături economice și politice în Eurasia prin investițiile sale în infrastructura Centura şi Drumul. După impunerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei, Beijingul nu are nici mijloacele, nici, poate, voința de a permite Moscovei să le ocolească în totalitate, deși le poate atenua, notează Le Monde.

Băncile chineze publice nu par, deocamdată, dornice să-i ajute pe ruși

Tot potrivit publicației franceze, „China salută probabil dependența crescută a Moscovei de schimburile cu Beijingul, dar nu are niciun interes să-și sacrifice relația cu occidentalii”. În chestiuni monetare, ca și în energie, China poate, prin urmare, să ușureze povara Moscovei, dar nu să îi șteargă datoria – după cum mai remarcă Le Monde..

Mai mult, scrie Le Monde, potrivit americanilor și europenilor, băncile chineze publice nu par, deocamdată, dornice să-i ajute pe ruși să ocolească sancțiunile financiare.

  1. China ar putea deja împărtăși date cu Rusia, iar America nu ar avea „o șansă de luptă” dacă cele două superputeri și-ar combina capacitățile de război cibernetic, a declarat fostul ofițer șef de software al Forțelor Aeriene ale SUA pentru Fox News.

    https://www.foxnews.com/world/us-doesnt-stand-a-fighting-chance-if-russia-and-china-combine-cyber-tech-former-pentagon-official-says

    Fostul oficial al Pentagonului spune că securitatea cibernetică a SUA la nivel de „grădiniță”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...