Cum i-au antrenat americanii pe cei din serviciile secrete ucrainene să asasineze ruși

Publicat: 24 oct. 2023, 10:00, de Florentin Lucaniuc, în Internațional , ? cititori
Cum i-au antrenat americanii pe cei din serviciile secrete ucrainene să asasineze ruși

Serviciile secrete ucrainene – antrenate de către Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) – folosesc asasinate ţintite împotriva inamicului rus, conform unei anchete din ziarul The Washington Post.

Cotidianul american scrie că Kievul se află la originea atentatului comis în august 2022 în apropiere de Moscova în care a fost asasinată Daria Dughina, o apărătoare aprigă a invaziei Ucrainei, fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.

Maşina în care a fost ucisă această femeie, la vârsta de 29 de ani, a fost transformată în maşină capcană cu ajutorul unei bombe care a fost trecută frontiera ascunsă într-o cutie de transportat pisici de către o femeie şi fiica acesteia în vârstă de 12 ani, potrivit unor surse anonime citate de WP.

Această femeie a închiriat apoi un apartament în apropierea locuinţei lui Aleksandr Dughin – care era ţinta atentatului -, dar care a urcat în alt moment în altă maşină în ziua exploziei.

SERVICIILE SECRETE UCRAINENE, ANTRENATE, ECHIPATE ŞI CONSILIATE DE CIA

Ucraina, acuzată de Moscova, a dezminţit orice implicare în acest atac care a provocat un şoc în Rusia.

Însă implicarea ucraineană a fost deja divulgată, în octombrie 2022, de către surse americane citate de cotidianul The New York Times (NYT).

Kievul a desfăşurat operaţiuni de asasinare ţintită în mai multe rânduri, subliniază WP, care citează surse ucrainene şi americane.

Cotidianul scrie că un fost comandant al unui submarin rusesc a fost împuşcat în iulie de către serviciile ucrainene în sudul Rusiei.

Fiecare operaţiune de acest fel este aprobată de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie WP.

Serviciile secrete ucrainene, care desfăşoară aceste operaţiuni – SBU şi spionajul militar GUR – sunt antrenate, echipate şi consiliate de ani de zile de către CIA, dezvăluie WP.

Agenţia americană a furnizat material de comunicaţii şi de spionaj electronic, false uniforme ale separatiştilor proruşi şi a participat la construirea unor biroruri aparţinând GUR, scrie cotidanul.

Însă această asistenţă extrem de avansată acordată de CIA Ucrainei a fost dublată de frica americanilor de operaţiuni foarte îndrăzneţe ale serviciilor ucrainene, ca cea vizând podul strategic care leagă Crimeea ocupată de Rusia, declară surse citate de Washington Post.