Cum îi leagă Daea pe fermieri de Casa Unirea: Kit de irigații și container, contra producție

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, iese din nou în evidență cu un program de susținere a producătorilor de legume și cartofi, mai nou. Daea le promite un kit modular de irigaţii prin picurare, dar și un container pentru depozitarea producției, care va fi preluată de Casa de Comerț Agroalimentar Unirea.

Daea a lansat sâmbătă, la Bechet, judeţul Dolj, programul pilot de irigare prin picurare, cu independenţă energetică, pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi, pentru care sunt alocaţi 40 milioane euro. De acest program urmează să beneficieze circa 5.000 de tineri fermieri.

Daea a precizat că obiectivul programului este echilibrarea balanţei comerciale cu legume şi stabilizarea producţiei interne de legume şi cartofi, iar condiţiile de amplasare sunt lângă o sursă de apă, lângă canale magistrale de irigaţii sau sursă proprie de apă.

Cu ajutorul programuluieste achiziţionat un kit modular de irigaţii prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare, comandă electronică pentru administrare automată, cu cantităţi mici de apă distribuite uniform. Valoarea echipamentului este de circa 10.000 de euro.

De asemenea, se achiziţionează şi un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a producţiei rezultate, care va fi valorificată ulterior prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA.

„Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea şi modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să îşi păstreze calitatea. (…) Urmărim să luăm toţi banii de la Uniunea Europeană, să investim corect, să-i ducem acolo unde putem să avem un succes în producţie şi un câştig în buzunarul fermierului şi, nu în ultimul rând, să ne asigurăm consumul de legume şi să echilibrăm balanţa comercială, fiind un obiectiv statal pus în programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politică. Aceste lucruri sunt foarte clare şi trebuie urmărite cu atenţie şi puse în practică zi de zi şi ceas de ceas”, a afirmat Petre Daea.

Daea vrea 5 000 de fermieri în program

Ministrul Daea a prezentat la Bechet şi partea practică de implementare a proiectului. Aici există deja un fermier, care are un modul de irigare cu consum scăzut de apă şi independenţă energetică.

„Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independenţă energetică şi cu comandă de la distanţă. Iată că avem în acest moment piesele necesare aici, care asigură pe de o parte distribuţia apei, pe de altă parte asigură continuitatea în irigare, în aşa fel încât la rădăcina plantei să fie tot timpul apă. Programul acesta se referă la tineri, la tinerii fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România”, a explicat Petre Daea.

Acesta a mai spus că a lansat acest program la Bechet pentru că este polul secetei din România, iar fără apă este imposibil să se realizeze culturi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că programul este binevenit pentru tinerii fermierii din judeţul Dolj.

„Salut această iniţiativă pentru tinerii fermieri. De când s-a lansat acum ani buni programul pentru tinerii fermieri, a fost o măsură pentru care doljeni au aplicat. Sunt zone în care noi, ca judeţ, suntem de referinţă – atât pe zona culturilor de cereale, cât şi ca zone legumicole: Desa, Ciuperceni, Teasc sau zona Dăbuleni, Amărăşti, Bechet. Sunt zone cu producţii atât de legume, cât şi de pepeni sau cartofi, cu care suntem pe toate pieţele din România. Sunt convins că această iniţiativă va da rezultate bune, pentru că 5.000 de tineri vor avea posibilitatea de avea o instalaţie şi cu fotovoltaic, şi prin picurare, şi cu temperatură controlată, dar şi unde să îşi poată ţine producţia. Iar azi au venit aici legumicultori din toată zona care îşi doresc să îşi poată iriga cultura şi să o ţină într-un container până valorifică”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

Preşedintele CJ Dolj a subliniat că în Dolj mai este nevoie de investiţii pentru fermieri, în special pentru zona de depozitare legume-fructe.

„Dacă ne uităm pe partea cerealieră, deja nu mai suntem doar un judeţ producător, cred că suntem un judeţ exportator de cereale. Pe partea de depozitare legume-fructe, CJ Dolj are anul acesta o iniţiativă în două localităţi, pentru două zone de depozitare legume (începem studiul de fezabilitate şi proiectarea, poate chiar şi partea de execuţie), iar pentru a treia localitate v-am prezentat iniţiativa şi dumneavoastră aţi îmbrăţişat-o, cu o zonă de depozitare mare, cu temperatură controlată în zona Dăbuleni”, a arătat Cosmin Vasile.

Sursele de finanțare

Măsura se adresează tinerilor fermieri cu vârsta de până la 40 de ani, care trebuie să dețină o suprafață de teren în proprietate, arendare, sau concesionare de la ADS.

Tehnologia de cultură este pusă la dispoziția beneficiarilor gratuit de specialiștii din structurile județene ale MADR și din stațiunile specializate de cercetare.

Valorificarea producției rezultate se va face prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerț Agroalimentar – UNIREA SA.

Sursele de finanțare vor fi asigurate astfel:

  • 10 milioane euro din măsura DR -14 (Investiții în fermele de mici dimensiuni) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 85%;
  • 10 milioane euro din măsura DR- 30 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 100%;
  • 20 milioane euro din măsura DR -26 (Înființarea sistemelor de irigații) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 65%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...