Cum îngrijim vara acneea – soarele, prieten sau inamic?

Publicat: 17 aug. 2022, 18:53, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Cum îngrijim vara acneea - soarele, prieten sau inamic?

Sunt oameni care spun că soarele distruge acneea și oameni care cred că, mai degrabă, o stârnește. Cum îngrijim vara acneea, dacă soarele este prieten sau inamic, dar și care sunt metodele revoluționare prin care această afecțiune a pielii poate fi gestionată în cel mai fierbinte anotimp, ne explică Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatologie-venerologie, specialist în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie Bucureşti.

 

Soarele, prietenul sau inamicul acneei?

 

Sub influența căldurii, transpiram mult mai mult decât, de exemplu, în lunile mai reci. Transpirația puternică a pielii deschide porii, iar excesul de sebum și murdăria sunt transportate la suprafață. Porii se limpezesc pentru scurt timp, tenul pare potolit. În plus, razele UV stimulează pielea să se îngroașe. Ca rezultat, pielea impură pare mai fermă și mai uniformă. Se bronzează și nu lasă culoarea roșie a acneei să iasă la fel de clar ca înainte. Deci, credința că acneea de pe față poate fi vindecată de soare este mai degrabă o iluzie optică. Pentru că de îndată ce transpirația se usucă la suprafața pielii, oferă un teren ideal pentru bacterii, care se pot înmulți și mai mult pe pielea încălzită.

În plus, pielea produce mai mult sebum la căldură, un alt nutrient pentru bacterii. După scurt timp, acest lucru duce la creșterea acneei, la mai multe puncte negre și coșuri – și are loc exact opusul a ceea ce speraseră cei afectați.

Dr. Amalia Anghel: „Mai degrabă, acneea este un alt motiv pentru a limita expunerea la UV, chiar și cu protecție solară pe față. De asemenea, soarele face ca petele pigmentare, care rămân adesea după vindecarea unei pustule, să devină și mai întunecate.

Practic, pericolele prea multor radiații nu trebuie subestimate. Oricine petrece mult timp și în mod regulat la soare sau la solar riscă arsuri solare, îmbătrânirea pielii și pete pigmentare. Radiațiile UV pot duce, de asemenea, la cancer de piele. Deci, este mai probabil să vă deteriorați pielea decât să o ajutați pe termen lung. Pielea impură, acneea, coșurile și punctele negre dispar în aproape toate cazurile mai devreme sau mai târziu. Cu toate acestea, daunele cauzate feței și pielii de radiațiile UV rămân pentru totdeauna.”.

Acneea, suferinţă la toate vârstele

În 75% dintre cazuri, acneea apare la pubertate, stimulată de prezenţa în exces a hormonilor androgeni în ţesuturi, de producţia crescută de sebum care formează microcomedoane la nivelul pielii. Asociate cu un răspuns inflamator crescut şi prezenţa unei bacterii specifice, duc la apariţia leziunilor inflamatorii – coşurile, sub formă de papule, pustule sau noduli.

Recunoaştem acneea prin apariţia, pe piele, de puncte albe şi negre, papulo-pustule sau chisturi şi noduli, în special la nivelul feţei, trunchiului şi al braţelor.

În absenţa unui tratament corect, boala poate persista ani în şir. 15% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 35-45 ani încă suferă de acnee.

Există o predispoziţie genetică pentru dezvoltarea coşurilor inestetice. Nu de puţine ori moştenim secreţia crescută de sebum, tendinţa de hiperkeratinizare foliculară, producţia în exces de hormoni androgeni, reactivitatea crescută a pielii faţă de bacteriile care colonizează tegumentul”, explică Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatologie-venerologie, specialist în cadrul Skinmed Clinic.

Cum îngrijim vara acneea?

Chiar dacă este o afecţiune extrem de persistentă, avem disponibile o serie de tratamente extrem de eficiente:

Cremă de protecție solară pe față: Acneea necesită o textură specială

Produsele speciale pot fi folosite pentru a proteja pielea bolnavă de radiațiile UV excesive, fără a risca o deteriorare a tenului. Datorită lor, urmele de coșuri se estompează și ele în timp, în ciuda soarelui. Aplicați întotdeauna protecție solară pe față pentru acnee când sunteți afară. Utilizați protecție solară non-grasă pentru pielea cu imperfecțiuni!

Atenție, produsele de protecție UV grase, în schimb, nu sunt recomandate: ar oferi bacteriilor de pe piele un alt teren de reproducere.

 

Dieta echilibrată și sănătoasă și o rutină de îngrijire adaptată (stresul şi alimentaţia influenţează apariţia acneei)

Stresul se manifestă în toate bolile, inclusiv la nivelul pielii. În perioadele cu încărcătură emoţională, organismul secretă cortizol şi citokine proinflamatorii în cantitate crescută, care stimulează secreţia de sebum si accentuează leziunile de acnee. Dieta influenţează, de asemenea, evoluţia acneei.  Studii clinice au demonstrat că zahărul sau produsele lactate în exces pot agrava boala.

Pe lângă protecție solară, ce mai ajută la pielea cu imperfecțiuni?

Nu vă lăsați influențaţi de ceea ce auziţi! Rapoartele despre presupuse remedii miraculoase și remedii pentru acnee sunt adesea distribuite online, dar sunt aproape întotdeauna neadevărate sau puternic distorsionate. Este posibil ca razele soarelui să amelioreze optic acneea pe termen scurt. Cu toate acestea, daunele pielii care apar fără protecție solară sunt mult mai mari și cu greu depășesc efectul pozitiv. Dacă nu sunteți sigur despre opțiunile de tratament, ar trebui mai întâi să vă clarificați întrebările cu medicul dermatolog. În acest fel, veţi fi în siguranță și nu veţi folosi metode potențial periculoase pe care aţi putea să le regretaţi mai târziu. O dietă echilibrată și sănătoasă și o rutină de îngrijire adaptată oferă cele mai bune și mai de încredere rezultate și vor îmbunătăți aspectul pielii pe termen lung și, mai ales, blând.”, adaugă Dr. Amalia Anghel.

 

Lasere, vârf de lance în prezent în terapia-antiacneică

Procedurile laser pot reduce hiperseboreea, comedoanele închise și deschise, reduc dimensiunea porilor și estompează leziunile inflamatorii. În același timp, acele micro-pulsuri de energie cauzează microinjurii ale colagenului de la nivelul dermului, provocând o reacție de vindecare, cu sinteză  de colagen și elastină. Nu doar coşurile dispar, ci şi semnele, cicatricile lăsate de ele de-a lungul timpului.”, spune Dr. Amalia Anghel.

Dupa consultaţie, medicul dermatolog va stabili tratamentul optim pentru fiecare pacient, în funcţie de tipul de acnee, localizare şi rezistenţa ei în timp.

Tratamentele laser disponibile la Skinmed Clinic își arată eficiența in tratamentul anti-acnee:

  • Laserul Clear Skin, care diminuează flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene. Se reduce, de asemenea, activitatea glandelor sebacee, care secretă sebuum în cantitate mai mică, mai fluid.
  • Laserul ClearLift. Nu numai ca stimulează producția de colagen la nivelul feței și gâtului, pentru a reda pielii elasticitatea pierdută o dată cu treceerea timpului. Tratamentul reduce dimensiunea porilor și ridurile fine de pe față și gât, fiind utilizabil chiar și pe zonele sensibile.
  • CO2 Pentru că pielea conține o cantitate mare de apă, laserul CO2 este ideal pentru distrugerea leziunilor benigne ale pielii (papiloame, veruci, keratoze seboreice, hemangioame, etc.), dar și în dermatologia estetică, mai ales în tratamentul cicatricilor și pentru rejuvenare.

Dr. Amalia Anghel: „Tehnologiile laser în permanentă expansiune, au reprezentat o piatră de temelie în dermatologia clasică, dar și estetică, doar cu ajutorul acestora reușim a trata unele afecțiuni, a corecta și controla probleme care pană acum nu aveau soluție, în deplină siguranță pentru pacient. Sănătatea este o stare de bine pe care acum reușim să o menținem în timp!

Mai multe detalii pe: https://www.skin-med.ro/noutati-skinmed-clinic/

 

Autor
O singură platformă. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online vezi toate articolele