Cum își schimbă culoarea cascada de la Toplița

Multe locuri și lucruri despre care se știe puțin sau deloc avem în România. Despre punerea lor în valoare, pe harta de interes a vizitatorilor nici nu se pune problema. Așa suntem noi, lasă-mă să te las.

Alte popoare găsesc și spun povești pentru fiecare fir de iarbă, pentru fiecare piatră, pentru fiecare centimetru de teren. Noi, nu. În județul Harghita, în marginea orașului Toplița, pe strada Cascadei, în lunca râului Mureș, mai precis, există o cascadă cu apă termală, care, în funcție de anotimp, își schimbă mereu culoarea.

Aceasta s-a format în urma depunerilor de calcar și traventin precipitate din apa termominerală, bicabonatată și depuse pe afloriment și pe vegetație, și este unică în țară, ba, chiar și în Europa.

Iarna, cascada se dantelează din stalactite, vara se face frumoasă cu zeci de specii de flori, muşchi şi plante subacvatice. Frumusețea locului se îmbină armonios cu efectul, spun oamenii, terapeutic pe care apa termală îl are asupra durerilor de articulații.

Cascada cu apă termală de la Toplița face parte din rezervația geologică a Harghitei și a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic.

Cred că e de interes să vedem cum își schimbă culoarea cascada de la Toplița. Și poate, înainte de a ne face bagajele spre destinații exotice, facem o haltă și pe la noi prin țară. Sigur nu pierdem nimic. Dimpotrivă. La cascada care-și schimbă culoarea se ajunge ușor, căci – măcar atâta lucru – drumul până la ea este asfaltat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...