Cum îți alegi baba de martie și ce semnificație are vremea din ziua respectivă

Publicat: 01 mart. 2021, 15:00, de Irina Maria Mari, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum îți alegi baba de martie și ce semnificație are vremea din ziua respectivă

Tradiția babelor de martie este regăsită pe tot teritoriul României și, deși diferă puțin de la o zonă la alta, principiul este cam același, în funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă ca babă, așa va fi tot anul care urmează pentru persoana în cauză.

Dacă ai auzit mai multe variante despre cum îți alegi baba de martie, trebuie să știi că ar putea fi corecte toate. În general, modul de alegere a babei diferă de la o regiune la alta.

Citește și: Mesaje de 1 Martie. Ce să urăm de Mărțișor

Baba în funcție de ziua de naștere

Una dintre metodele de a alege baba de martie este în funcție de ziua de naștere.

Dacă o persoană este născută într-o zi din perioada 1-9 a luni, atunci data respectivă este baba sa.

În cazul în care persoana este născută într-o zi din perioada 10-18, 20-27 sau 30-31 ale lunii, se adună cele două numere ale datei și rezultatul este baba. De exemplu, o persoană născută pe 17 ale lunii, își va alege baba după formula 1+7=8, deci baba va fi pe 8 martie

Persoanele născute în zilele de 19, 28 și 29 ale lunii, vor aduna prima dată cele două cifre și apoi rezultatul îl vor mai adăuga odată. De exemplu, o persoană născută pe 29, își va alege baba după formula 2+9=11, 1+1=2. Baba acestuia va fi în ziua de 2 martie.

Citește și: Exclusiv. Irina Wagner: „Mărțișorul era pentru mine prilej de bucurie într-o copilărie fără jucării și fără tabletă”

Baba la alegere

În alte zone din țară baba se alege aleator de persoana în cauză. Fiecare persoană alege un zunăr de la 1 la 9, iar ziua respectivă este baba lui.

De cele mai multe ori, baba se alege încă din copilărie și se păstrează aceeași dată de la un an la altul. Există și posibilitatea de a alege în fiecare an altă dată, dar tradiția din bătrâni spune că baba de martie trebuie păstrată de la un an la altul.

Citește și: Legende despre Mărțișor. Cum a pornit tradiția legată de simbolul primăverii

Ce semnificație are baba

Încă din bătrâni se știe că primele zile din luna martie au o vreme schimbătoare. Pornind de la această idee se spune că în funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă ca babă, așa va fi tot anul care urmează.

Astfel, dacă vremea va fi însorită și caldă în ziua aleasă ca babă, atunci vei avea un an plin de bucurii și împliniri pe toate planurile. Dacă este înnorat și frig, atunci anul care urmează nu va fi unul de succes și trebuie să ai grijă la deciziile pe care le iei în următoarele 12 luni.

O semnificație aparte o au precipitațiile în ziua aleasă ca babă. Dacă plouă sau ninge în ziua în cauză, atunci vei avea bani și belșug, în tradiția populară, ploaia este aducătoare de avuții.

Citește și: Ce se sărbătorește pe 1 Martie. Prima zi de primăvară și tradiționalul Mărțișor românesc

Legenda babelor de martie

Tradiția babelor de martie este legată de legenda Babei Dochia, a Mărțișorului și a Dragobetelui, principalele sărbători românești din această perioadă.

Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit de o fată frumoasă şi tânăra ca primăvara și a decis să se căsătorească cu ea. Mama sa nu a fost, însă, de acord și a decis să scape de viitoarea sa noră. Dochia i-a dat fetei un ghem de lână neagra şi i-a cerut să se ducă la râu să-l spele până se face alb.

Logodnica lui Dragobete s-a supus și a încercat din răsputeri să albească ghemul, dar fără succes.Din cauza frigului și a apei înghețate, mâinile fetei au început să sângereze, dar ea a refuzat să plece spre casă până nu-şi îndeplinea sarcina.

Impresionat de durerea fetei, Iisus Hristos i-a apărut în cale, i s-a prezentat drept Mărțișor, şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Făcând ce i s-a spus, fata a reușit să facă lâna albă. Fericită, ea s-a întors acasă și i-a povestit viitoarei soacre ce s-a întâmplat.

Citește și: De ce e bine să porți Mărțișorul. Rolul șnurului alb-roșu în viața noastră

Baba Dochia nu l-a recunoscut pe Iisus Hristos și, crezând că a venit primăvara, și-a luat cele 9 cojoace și a urcat cu oile pe munte. Cu fiecare zi care trecea, baba mai dădea jos câte un cojoc, pentru că afară se încălzea.

În cea de-a 10 zi, când Baba Dochia a rămas doar în cămașă, pe munte a venit un viscol și ninsoare care au înghețat-o alături de oile sale, scrie lapensiuni.ro