Cum justifică Marcel Ciolacu starea actuală a economiei

Publicat: 03 iul. 2025, 20:32, de Alice Călin, în ECONOMIE , ? cititori
Cum justifică Marcel Ciolacu starea actuală a economiei
Marcel Ciolacu

Fostul premier Marcel Ciolacu a făcut o analiză a economiei, încercând să explice cum s-a ajuns la deficitul bugetar masiv pe care actualul Guvern trebuie să îl corecteze prin măsuri de austeritate.  El respinge acuzațiile potrivit cărora ar fi lăsat în urmă un dezastru economic în urma guvernării sale.  Potrivit fostului prim-ministru, cea mai mare parte din bani au fost direcționați către educație, sănătate și investiții majore în infrastructură.

Marcel Ciolacu: „Nu am lăsat România în colaps economic”

Ciolacu afirmă că România a avut o creștere economică de 46% în ultimii trei ani și că investițiile publice aproape s-au dublat. PIB-ul a crescut de la 242 miliarde euro în 2021 la 354 miliarde în 2024. În același timp, salariul mediu net a depășit 1.000 de euro, iar pensia medie a trecut de 500 de euro.

Fostul premier susține că în 2024 investițiile publice au ajuns la 120 miliarde lei și vor ajunge până la 149 miliarde în 2025. Aceste fonduri au fost alocate pentru construcția de autostrăzi, spitale regionale, școli și grădinițe, prin programe precum CNI și Anghel Saligny.

Ciolacu recunoaște că România a avut cel mai mare deficit din UE în 2024, dar spune că peste 80% reprezintă investiții. Restul a acoperit majorările salariale din educație, sănătate și administrație, precum și recalcularea pensiilor, conform angajamentelor din PNRR.

Fostul premier reamintește că anul trecut nu s-a făcut rectificare bugetară pentru a evita creșterea cheltuielilor generate de campaniile electorale. Din acest motiv, multe alocări au fost făcute direct din Fondul de Rezervă.

Critici la adresa măsurilor de austeritate inechitabile

În opinia sa, actualele măsuri de ajustare bugetară riscă să afecteze consumul și investițiile, și să pună frână dezvoltării economice. Ciolacu susține că austeritatea oarbă nu reduce deficitul, ci diminuează puterea de cumpărare și duce la stagnare economică.

Fostul premier spune că reforma fiscală ar trebui să fie echitabilă, bazată pe impozitare progresivă și măsuri țintite de reducere a risipei. Însă, din motive ideologice, actuala guvernare ia măsuri precum creșterea TVA-ului și impozitarea pensiilor, care lovesc în categoriile vulnerabile.

„Nu trebuie însă să dăm cu barda cuprinși de false impulsuri mesianice și impresii de eroi economici, ci doar să reducem risipa – fără a strivi economia.”, mai spune Ciolacu.

În încheiere, acesta atrage atenția că au dispărut măsurile propuse de impozitare a câștigurilor din acțiuni și criptomonede, care „îi deranjau pe cei bogați.”