Cum menținem glicemia la un nivel normal?

Iată câteva recomandări care ne ajută să ținem sub control glicemia, fără medicamente.

După ce mâncam, nivelul zahărului din sânge crește în mod natural, dar se reglează datorită prezenței insulinei. Când vorbim despre diabet sau prediabet, glicemia este la un nivel foarte ridicat. Ceea ce se numește hiperglicemie.

Acest fenomen este valabil de asemenea și în cazul persoanelor foarte stresate, sedentare sau care au o alimentație dezechilibrată. Hiperglicemia este asociată cu riscuri majore, motiv pentru care este necesară scăderea acesteia. În caz de diabet sau de prediabet, este obligatoriu ca persoana în cauză să fie monitorizată de medicul specialist.

Dacă nu vă știți în categoria persoanelor în prediabet sau diagnosticate cu diabet, pentru scăderea nivelului glicemiei specialiștii fac o serie de recomandări.

În primul rând, efectuarea de exerciții fizice . Ele sunt de natură să crească sensibiliatea la insulină și să permită scăderea nivelului de zahăr din sânge. Se recomandă efectuarea zilnic a cel puțin 30 de minute de mișcare. Este indicat chiar simplul mers pe jos pentru a combate sedentarismului.

În al doilea rând, se recomandă reducerea surselor de stres și respectarea orelor de somn. Este foarte important somnul odihnitor. Pentru aceasta culcați-vă mai devreme, evitați sursele de lumină albastră și cafeaua. Dacă sunteți o persoană care se stresează ușor,  se recomandă să efectuați activități fizice deconectante pentru eliminarea stărilor de tensiune,  să vă rezervați un timp pentru meditație și meloterapie. Adoptând un stil de viață echilibrat, cu certitudine nivelul glicemiei va fi menținut în limite normale.

Pe lângă sport, somn odihnitor, eliminarea stresului, esențială este și alimentația echilibrată. Pentru a evita hiperglicemia, mâncați alimente cu indice glicemic scăzut: leguminoase, pește, avocado. De asemenea, includeți în alimentație proteine, fibre, probiotice și grăsimi sănătoase, care contribuie la reducerea nivelului glicemiei după ce am mâncat.

Magneziul și cromul pot să faciliteze secreția de insulină  și să ajute la reducerea riscului de hiperglicemie. Se mai recomandă infuzia de scorțișoară, sucul de sfeclă roșie, sucul de lămîie, pâinea de secară preparată fără drojdie, cereale integrale, cartofii dulci, migdale, caju.

Evident trebuie eliminate alimentele foarte grase sau dulci, deoarece măresc riscul de diabet.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...