EXCLUSIV Cum monetizează Casta achizițiile de apartamente pentru cei interesați să devină proprietari înainte de aprobarea creditului

Publicat: 23 feb. 2021, 08:30, de Răzvan Zamfir, în ECONOMIE , ? cititori
EXCLUSIV Cum monetizează Casta achizițiile de apartamente pentru cei interesați să devină proprietari înainte de aprobarea creditului

Platforma imobiliară Casta, parte din grupul Neogen controlat de antreprenorul Călin Fusu, a lansat FastBuy, un serviciu online prin care cumpără apartamente pentru clienții care și-au găsit viitoarea locuință, dar depind de vânzarea celei în care locuiesc sau de aprobarea unui credit pentru a obține suma necesară achiziției. Cu un avans de 5%, Casta intră, practic, în categoria finanțatorilor ipotecari și oferă, în același timp, celor interesați, posibilitatea să se mute imediat în noua casă și să câștige astfel timp pentru a obține fondurile necesare. Soluția FastBuy se adresează în prezent clienților din București.

Dar Casta are o metodă. care-i permite să monetizeze gestul, doar nu se aștepta cineva să o facă pe gratis, o firmă trebuie să facă bani.

„Casta va revinde apartamentul către client în momentul în care acesta obține creditul ipotecar/își vinde apartamentul vechi. Nu va percepe “dobândă”, ci va percepe un comision fix ( de 3%) pentru primele 3 luni și unul variabil (în jurul a 1%) pentru perioada excedentară. Perioada maximă este de 6 luni. Practic, se considera a fi un bridge loan (credit punte)”, spun oficialii Casta, întrebați de Puterea.ro.

O idee bună

Iar platforma profită de neajunsurile actualelor multora dintre locuințele românilor, bucureștenilor deocamdată, mai ales că 35% dintre respondenții unui studiu de profil admit că sufrageria și bucătăria sunt locurile principale în care își desfășoară activitățile de serviciu, în timp ce aproape 15% dintre respondenți spun că improvizează în fiecare zi. În acest context, peste 28% spun că munca de acasă i-a determinat să se gândească la o nouă locuință care să le asigure mai mult spațiu și confortul pentru a putea lucra de acasă, în condițiile în care acuala pandemie ar putea afecta lumea vreme îndelungată.

„Cum procesul de selecție și achiziție a unei locuințe durează mult și implică de cele mai multe ori și obținerea unui credit ipotecar, FastBuy oferă clienților Casta o soluție digitală de achiziționare rapidă a apartamentelor dorite atunci când mai au nevoie de timp pentru a obține un credit ipotecar sau a vinde apartamentul vechi, dar doresc să securizeze oferta găsită. Practic, prin noul serviciu pot să profite de momentul în care își găsesc viitoare casă. Iar pentru clienții care sunt încă în căutarea unei locuințe dar vor să se mute cât mai repede, platforma imobiliară vine cu soluții pentru găsirea apartamentului ideal și inclusiv cu facilitarea accesului la finanțare într-un timp foarte scurt”, conchide Horea Crăciun, directorul general al Casta.