Cum obții asigurare de sănătate fără venituri: acte necesare, costuri și pași de urmat

Publicat: 25 iul. 2025, 09:29, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori
Cum obții asigurare de sănătate fără venituri: acte necesare, costuri și pași de urmat
sursa foto: Pexels

Persoanele fără loc de muncă și fără venituri pot beneficia de asigurare de sănătate în România, dacă aleg să plătească individual contribuția la sistemul public. Începând cu 1 septembrie 2025, coasigurații își vor pierde acest statut, astfel că cei care vor să rămână în sistemul CNAS trebuie să devină plătitori direcți ai contribuției CASS.

Cum se asigură la sănătate persoanele fără venituri

Pentru a fi asigurat, trebuie completată Declarația Unică (formular D212), prin care se stabilesc contribuțiile sociale datorate. Aceasta se depune la ANAF, fie online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV), fie fizic, la sediul administrației fiscale de care aparții.

Pentru persoanele fără venituri, dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

  • Declarație pe propria răspundere că nu realizezi venituri (formular 604)
  • Copie după cartea de identitate (sau buletin valabil)
  • Dovada plății contribuției CASS (chitanță sau ordin de plată)
  • Cerere tip pentru asigurare, completată la sediul casei județene de asigurări de sănătate sau online, în funcție de județ
  • Declarația Unică (formular D212), pentru plata contribuției CASS

După depunerea acestor acte, calitatea de asigurat intră în vigoare imediat și este valabilă timp de 12 luni. Persoana respectivă are acces complet la serviciile medicale oferite prin CNAS.

Cum se calculează

Contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei fără venituri este calculată la o bază de 6 salarii minime brute. Dacă salariul minim este de 4.050 lei, baza de calcul devine 24.300 lei. La această sumă se aplică un procent de 10%, rezultând o contribuție anuală de 2.430 lei, adică 202,50 lei pe lună.

Plata CASS se face în două tranșe:

-25% din suma totală (607 lei) la momentul depunerii declarației
-75% din sumă (1.823 lei) până la data de 25 mai a anului următor

Procedura este simplă: depui documentele, plătești prima tranșă și devii asigurat imediat pentru următoarele 12 luni. În această perioadă, beneficiezi de toate serviciile medicale oferite de stat, inclusiv consultații, rețete compensate, tratamente și internări.

Această formă de asigurare este utilă mai ales pentru cei care nu mai au un loc de muncă, nu primesc ajutor social, nu au pensie și nu înregistrează alte venituri. Din toamna anului 2025, când dispare posibilitatea de a fi coasigurat, această variantă va deveni singura cale de a rămâne în sistemul public de sănătate.