Cum poate Iranul să răzbune moartea lui Haniyeh: Regimul de la Teheran nu se va sinucide

Publicat: 05 aug. 2024, 07:43, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Cum poate Iranul să răzbune moartea lui Haniyeh: Regimul de la Teheran nu se va sinucide

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas și o figură de frunte în mișcarea de rezistență palestiniană, a fost ucis miercuri la Teheran într-un atac atribuit Israelului de către Hamas și Iran. Moartea sa a provocat temeri privind un conflict regional mai amplu, rezultat al războiului din Gaza. Jurnaliștii de la France24 examinează ce fel de „răspuns” poate fi așteptat din partea Iranului.

Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea lui Haniyeh, deși prim-ministrul israelian Binyamin Netanyahu a declarat că Israelul a aplicat „lovituri severe” împotriva „dușmanilor” săi în ultimele zile.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat că Israelul va primi „o pedeapsă severă” pentru asasinat. „Considerăm că este datoria noastră să răzbunăm martiriul său, care s-a întâmplat pe teritoriul Republicii Islamice Iran”, a spus el.

Preocupări justificate

Întrebat despre șansele unei escaladări regionale a conflictului, Clément Therme, asociat de cercetare la Institutul Internațional de Studii Iraniene și lector la Universitatea Paul-Valéry din Montpellier, a spus că această preocupare este „justificată”. „Va exista un răspuns,” a declarat el.

Pentru regimul iranian, afrontul a fost dublu: capitala a fost vizată chiar în ziua în care țara și-a inaugurat noul președinte, Massoud Pezeshkian. Cultura iraniană impune respectarea „oaspeților”, în acest caz Haniyeh, iar neputința de a proteja un oaspete poate fi considerată un semn de dezonoare.

Opțiuni practice pentru Iran

Potrivit lui Guillaume Ancel, expert în probleme militare și fost ofițer militar francez, Teheranul are două opțiuni practice. Prima ar fi să urmeze ruta „teroristă”. „Ne gândim cu toții la sportivii israelieni care au venit la Paris pentru Jocurile Olimpice. Securitatea lor a fost cu siguranță întărită, dar nimeni nu poate garanta siguranța absolută a nimănui”, a spus el.

Cealaltă tactică ar fi să lovească teritoriul israelian. Acest lucru ar constitui al doilea atac din acest an, deoarece Republica Islamică a lansat aproximativ 300 de drone și rachete asupra Israelului în noaptea de 13-14 aprilie.

Interceptate de Israel și aliații săi, aceste „demonstrații de forță” au cauzat doar daune minore. Dar pentru a răzbuna asasinarea lui Haniyeh, Ancel a spus că liderii militari iranieni ar putea decide să lanseze rachete „cu un model de zbor mult mai agresiv și, prin urmare, mult mai greu de interceptat”.

Și, fie că ținta este un civil în Tel Aviv sau un soldat în Forțele de Apărare ale Israelului, Iranul ar viza o țintă „de mare valoare,” a adăugat el. „Coregrafierea unui atac ca cel din aprilie nu ar mai avea sens pentru regim,” a prezis Ancel. Orice dorință de răzbunare este însă temperată de dorința Iranului de a evita un „război total” cu statul evreu.

„Iranienii știu foarte bine că Israelul are arme nucleare,” a spus Ancel. „Și, având în vedere că teritoriul lor este de 70 de ori mai mare decât cel al Israelului, liderii iranieni înțeleg clar că nu ar putea proteja țara împotriva loviturilor israeliene.”

Regimul iranian nu va „comite sinucidere” doar pentru a răzbuna moartea liderului politic al Hamas, a fost de acord Therme.

Evitarea unei revolte sociale

Majoritatea populației Iranului nu sprijină politicile mai extreme ale Republicii Islamice în regiune, a spus el. Acesta este motivul pentru care noul președinte ales, Pezeshkian, nu a pledat pentru „distrugerea Israelului” în timpul campaniei sale electorale, așa cum au făcut-o alții în trecut.

Ales pentru a „salva Iranul de haos”, Pezeshkian a pledat – dimpotrivă – pentru „dialog cu Occidentul” în speranța de a obține ridicarea sancțiunilor dure impuse de SUA, a explicat Therme. Aceste sancțiuni agravează o criză economică profundă, marcată de creșterea inflației și șomajului masiv.

„Obiectivul Iranului, prin urmare, este să facă absolut totul pentru a evita o escaladare care ar pune țara într-o situație și mai dificilă intern”, a spus Therme.

De la moartea unei tinere kurde, Mahsa Amini, în septembrie 2022, regimul încearcă să suprime furia crescândă a populației. Este o situație tensionată pentru populația iraniană și una potențial periculoasă pentru cei aflați la putere.

„Teheranul vrea să evite revolta publică care ar putea fi declanșată de o escaladare militară,” a spus Therme. „Dimpotrivă, calculul politic este să o evite.”