Cum poți face o hartă a randamentelor din chirii pe o piață a locuințelor complet netransparentă

Publicat: 24 feb. 2021, 14:45, de Răzvan Zamfir, în ECONOMIE , ? cititori
Cum poți face o hartă a randamentelor din chirii pe o piață a locuințelor complet netransparentă

Deși piața rezidențială e foarte netransparentă, valorile tranzacțiilor cu apartamente nu sunt publice, precum în țări cu tradiție ca Marea Britanie sau SUA, agenția Mavers a făcut o hartă a randamentelor obținute la închirierea apartamentelor cu două camere din București, care conține cifre uneori surprinzătoare, deși respectă situația din piață.

După cum recunoaște și Alex Boghiu, unul dintre fondatorii The Mavers, harta e afectată de faptul că piața e netransparentă, după părerea acestuia, „cifrele prezentate nu depășesc, în general, cu mai mult de 1 punct, 1,5 puncte situația reală din piață”.

Randamentele pentru un apartament cu două camere din București. Sursa The Mavers și BREC

Oficialii The Mavers spun că din cauza lipsei de transparență a pieței au fost nevoiți să ia în calcul prețurile de listă, nu cele ale tranzacțiilor „nimeni nu le face publice în România”, spune Alexandru Boghiu, de aceea calculele au fost schimbate din cauz valorii mai mari ale prețurilor din lista de oferte, de obicei o tranzacție se încheie la un nivel inferior pretențiilor vânzătorilor.

Dar, nu cred că suntem mult alături, iar ca indicator pentru un eventual investitor acest instrument își păstrează valoarea. Oricum randamentele calculate de noi nu sunt mult mai mari decât cele reale”, explică Boghiu.

Piața e încă instabilă

Piața a fost dată peste cap de pandemie, mai ales în ceea ce privește chiriile. Unii proprietari le-au redus, alții, care-și permit, au așteptat și astfel pot apărea apartamente identice în aceeași zonă cu diferențe și de 50% a valorii chiriei.

De asemenea, așa cum se știe deja, randamentele sunt mai mari în zonele mai departe de centru, datorită prețului mai mic de achiziție. Cert e că în București au apărut diverși investitori care cumpăra apartamente, uneori pachete întregi, majoritatea în blocuri noi pentru a le valorifica prin închiriere și la fel ce cert e că cei care cunosc piața pot să o și regleze, mai ales că, înainte de pandemie, piața chiriilor era pe cale să explodeze, iar chiriile cerute pentru un apartament cu două camere erau destul de mult peste valoarea unui salariu minim net pe economie, ca de altfel și cele ceute pentru garsoniere.