Minivacanță autentică de 1 Decembrie, cu miresme de gulaș și cozonac secuiesc

Publicat: 13 nov. 2021, 16:00, de Otilia Caloian, în LIFESTYLE , ? cititori
Minivacanță autentică de 1 Decembrie, cu miresme de gulaș și cozonac secuiesc

Covasna este o destinație turistică unde tradiția este la ea acasă, iar proprietarii de pensiuni și de hoteluri își așteaptă turiștii, în minivacanța de 1 Decembrie, cu ciubărul pregătit cu apă caldă, cu gulaș delicios și Kurtos Kalacs proaspăt rumenit.  

Cu numai o zi de concediu puteți avea o vacanță de cinci zile, perfectă pentru relaxarea de care aveți nevoie. Situat în inima țării, județul Covasna este destinația ideală, ce combină armonios obiectivele istorice, frumusețea naturii, rafinamentul pensiunilor, gastronomia tradițională cu ofertele inedite de petrecerea timpului liber. La adăpostul munților Vrancei, în această depresiune subalpină veți descoperi aerul curat și ionizat de munte, ape minerale, peisaje de vis, dar și pensiuni și hoteluri elegante sau în stil rustic, care oferă tot confortul modern.

Kurtos Kalacs… doar rostind și parcă deja simțim aroma de aluat rumenit și caramel. O excursie în Covasna vă poate oferi acest desert delicios, dar și ocazia de a prepara colacii secuiești în cadrul atelierelor organizate de meșterii populari.

Despre gulaș sau gulyas, celebra mâncare ungurească, nu trebuie să știți nimic, ci doar să o savurați oriunde în Covasna, pentru că de fiecare dată veți avea altă experiență, la fel de interesantă. Picantă ori nu, cu un amestec de condimente sau altul, cu cartofi sau paste, fiecare bucătar are rețeta lui secretă.

Relaxare în ciubărul cu apă fierbinte

Cum ar fi să vă relaxați într-o baie caldă, sub cerul înstelat, în plină iarnă? Dacă visați la așa ceva, trebuie să încați scăldatul în ciubăr. Acel butoi din lemn, cu băncuțe în interior și sobă care încălzește apa până la 45 de grade. Este o experiență tare faină, care ne face să uităm de absolut toate grijile și care, garantat, merită încercată.

Cu sania trasă de cai, la Brădet

Cei care aleg Întorsura Buzăului, pot alege Casa Brădet, situată în satul Brădet, într-un pitoresc și liniștit amplasament, fiind străjuită în depărtare de Munții Ciucaș și de apele Buzăului. Camerele, care îmbină stilul rustic cu eleganța modernă, oferă confort și încântare. Oaspeții sunt așteptați cu delicioasele preparate tradiționale românești, pregătite de maestrul bucătar al casei. Vară sau iarnă, în această locație nu ai cum să te plictisești. Pensiunea are multe de oferit pe lângă confort, aer curat și frumusețea locurilor: zonă de relaxare interioară, cu masă de biliard, fussball, darts electronic, masă ping-pong, rummy, table, șah, cărți, dar și o zonă de relaxare exterioară cu multe activități în aer liber. Dacă aveți noroc să ningă, vă puteți plina cu sania trasă de cai. Înc azul în care afară va fi uscat, puteți da o tură cu trăsura.

Cazare într-un han construit la 1882

Unul din cele mai celebre locuri de cazare este Hanul Anselmo, din Oituz, care datează din anul 1882. Fondatorul Pittini Anselmo, maestrul cioplitor în piatră, membru al breslei masone, se refugiase din Toscana, decăzută economic din cauza epidemiei de malarie, şi își găsise adăpost şi contracte de lucru în zona Oituzului, pe vremea aceea graniţa cu Moldova a Comitatului Secuiesc Trei Scaune-Háromszék. Maestrul Pittini Anselmo s-a îndrăgostit şi apoi s-a căsătorit la Oituz cu frumoasa secuiancă Gyergyai Juliana (Iulişca), cu care a avut cinci copii. Având o meserie căutată, maestrul Pittini Anselmo a devenit faimos în regiune, câștigând mulţi bani construind drumuri, poduri, podeţe şi nenumărate case din piatră.

Hanul Anselmo este situat pe DN 11, la pasul Oituz. Este un complex ospitalier cu o locație mirfică, monument istoric compus din mai multe corpuri de cazare și restaurant. Pe timpul iernii oaspeții se pot plimba cu sania trasă de cai şi pot degusta un vin fiert şi o pălincă de Covasna, celelalte anotimpuri fiind propice drumeţiilor în care vor descoperi frumuseţile deosebite ale zonei.

Ape minerale curative, la Malnaș Băi

O altă zonă superbă din Covasna este satul Malnaș Băi, un loc cunoscut pentru izvoarele de apă minerală. Aici vă puteți caza la Vila Anna, aflată în centrul satului. Oaspeții își pot petrece timpul într-o atmosferă plăcută, relaxantă și intimă, într-un mediu rural elegant, perfect pentru un sejur de neuitat. Vila Anna dispune de șase apartamente, fiecare cu bucătărie și baie proprie, complet echipate. Proprietatea are și o grădină cu facilități de grătar, și chiar și un ciubăr pentru relaxare. Se pot închiria și biciclete, zona fiind populară și printre amatorii de drumeții.

Târgu Secuiesc, un imens muzeu în aer liber

Multitudinea de clădiri istorice, de case tradiționale și de centre culturale, pot spune despre Târgu Secuiesc, municipiul județului Covasna, că este un adevărat muzeu în aer liber. Aici, puteți alege Pensiunea Vörös, care se află în centrul istoric al oraşului Târgu Secuiesc, într-o clădire construită în secolul al XVIII-lea, oferind o locație perfectă și un ambient plăcut în inima orașului, aproape de principalele atracții turistice, cafenele, terase și restaurante. Capacitatea maximă de cazare este de 16 persoane, în cinci camere și un apartament, toate fiind amenajate la etajul şi mansarda clădirii. Condiţiile de cazare ating standardul de trei stele.

SPA și peisaje de poveste, la Sfântu Gheorghe

Un alt loc de poveste este Panorama Boutique Hotel, situat în Sfântu Gheorghe, în apropierea stațiunii Vâlcele, renumită pentru apele sale minerale cu un efect extrem de benefic asupra sănătății. Hotelul dispune de 19 camere și apartamente, un centru spa liniștit, un restaurant, o sală de con-ferințe și o parcelă de pădure perfectă pentru o mică drumeție. Locația hotelului iese în evidență datorită peisajului de poveste, oferind oaspeților o priveliște de vis asupra bogățiilor naturii din Ardeal. Grădina, cuprinsă de mireasma aerului proaspăt, reprezintă locul ideal pentru serile liniștite de vară. Fiind distins cu calificarea Safe Place de către asociația Visit Covasna, hotelul asigură relaxarea și divertismentul fiecărui client într-un mediu sigur și child-friendly. Panorama Spa își așteaptă oaspeții cu ciubăr cu apă rece, ciubăr cu apă caldă de 36 de grade, saună cu sare, saună finlandeză de 90 de grade și sezlonguri de lemn. Pentru a beneficia de intimitate, SPA-ul poate fi folosit exclusiv de oaspeții hotelului.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele