Cum puteți „participa” la expediția din Antarctica a lui Emil Racoviță

O expoziție dedicată expediției în Antarctica a exploratorului român Emil Racoviță poate fi vizitată la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din București.

Expoziţia „Călătorie spre Sud” propune un drum real – imaginar către ţinutul îngheţat de la Polul Sud şi o explorare a hărţilor obiectiv – subiective, pornind de la două cărţi inspirate de biografia savantului şi exploratorului Emil Racoviţă. Racoviță este și fondator al biospeologiei, printre multe altele.

Din expoziţie fac parte lucrări, obiecte şi imagini care ilustrează deopotrivă călătoria reală şi pe cea imaginară.

Două dimensiuni: una reală şi una imaginară

Proiectul ‘Călătorie spre Sud’ are două dimensiuni: una reală şi una imaginară. Primul spaţiu este dedicat dimensiunii reale şi evocă prima expediţie de cercetare ştiinţifică în Antarctica (1897 – 1899), la care a luat parte Emil Racoviţă în calitate de naturalist al echipajului.

Acestei dimensiuni îi corespunde volumul ‘Spre Polul Sud’ de Emil Racoviţă – reeditarea însemnărilor de călătorie ale lui Emil Racoviţă, cu ilustraţii în linogravură de Eugen Berlo. Al doilea spaţiu, ‘Camera imaginară’, evocă drumul fantastic al unei fetiţe, Maria, pornită pe urmele străbunicului ei imaginar, Emil Racoviţă. Majoritatea lucrărilor constituie ilustraţii ale volumului ‘ Străbunicul meu, Emil Racoviţă’ de Andreia Petcu – o carte pentru copii„, se arată în comunicatul muzeului.

Realizată în colaborare cu Editura Frontiera, Fundaţia Arte Vizuale, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, expoziţia va fi deschisă până pe data de 9 mai, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

În ultima zi de miercuri din fiecare lună intrarea este gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...