Cum recunoști ciupercile otrăvitoare? Doi oameni au murit recent după ce au consumat ciuperci din pădure
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/inaturalist-palaria-mortii.jpg)
O familie din județul Iași a fost lovită de o tragedie la sfârșitul lunii iunie, după ce a consumat ciupercile otrăvitoare culese din pădure de unul dintre membri. Bărbatul și mama sa au murit iar soția acestuia a fost internată în spital, în stare gravă.
Ultima masă în familie
Potrivit cancan.ro, ciupercile au fost culese de Victor Vârnă, în vârstă de 48 de ani, care a vrut să pregătească o masă tradițională. Acesta, împreună cu soția sa, Mihaela, și mama în vârstă de 92 de ani au luat cina împreună, fără să știe că va fi ultima.
La scurt timp după masă, toți trei au început să se simtă rău. Victor a decedat în aceeași noapte, iar mama lui câteva zile mai târziu. Mihaela a fost internată și externată după câteva zile, fiind singura care a reușit să se recupereze.
Medicii au precizat că bărbatul a mâncat cea mai mare cantitate și a fost expus cel mai puternic la toxinele conținute de ciupercile otrăvitoare.
„Mecanismul stopului și al decesului suspicionat este un șoc anafilactic și toxic la componentele din ciuperci”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, citată de cancan.ro.
Cum recunoști ciupercile otrăvitoare din pădurile României
Cele mai periculoase specii de ciuperci întâlnite în România sunt Amanita phalloides (pălăria morții), Amanita muscaria (muşcăriţa), și Galerina marginata. Acestea seamănă foarte bine cu ciupercile comestibile. Un semn distinctiv al pălăriei morții este inelul de pe picior și volva albă la bază. Mușcărița este roșie cu puncte albe și poate fi toxică după o simplă atingere.
Cea mai importantă regulă este să nu culegi ciuperci dacă nu ești sigur 100% că recunoști specia. Nu toate ciupercile roșii sunt toxice și nu toate cele albe sunt sigure. Ciupercile toxice nu au gust sau miros diferit de cele bune, iar fierberea sau uscarea acestora nu distruge toxinele.
Cel mai sigur mod de a evita intoxicațiile este să cumperi ciuperci din surse avizate. Dacă, totuși îți face plăcere să culegi ciuperci, le poți duce la verificat sau la crescători avizați.
În cazul în care apar simptome precum greață, vărsături, dureri abdominale sau amețeli după consum, este esențial să suni de urgență la 112 și să informezi medicii despre posibilitatea unei intoxicații cu ciuperci.
O simplă greșeală de identificare poate avea consecințe fatale, așa cum a demonstrat cazul tragic de la Iași. Fii prudent și nu risca viața ta sau a celor dragi pentru o masă gustoasă.