Cum reușește poluarea să declanșeze cancerul pulmonar? Răspusul este formulat în premieră de cercetătorii britanici

Potrivit cercetătorilor britanici, cancerul plămânului este legat de mutația unei gene, sub acțiunea unor particule fine din aerul respirat. 

Știm că poluarea aerului și mai cu seamă expunerea îndelugată la particule fine pot declanșa cancerul pulmonar în cazul unei persoane nefumătoare. Dar nu știm exact ce se întâmplă în aceste cazuri în corpul unei persoane. Într-un studiu prezentat, sâmbătă, 10 septembrie, la Congresul european al cancerului de la Paris, cercetătorii de la Institutul Francis-Crick și University College din Londra au explicat acest mecanism.

În primul rând, ei au observat că particulele fine sub 2,5 microni, provocau la șoareci modificări ale unei gene (EGFR). Analiza de laborator a 250 de eșantioane de țesuturi pulmonare umane sănătoase, niciodată expuse tutunului sau unei poluări puternice, a arătat mutații ale genei EGFR în 18% din probe.

Conform dr. Suzette Delaloge, oncolog la Institutul Gustave Roussy din Paris, pe un țesut normal cu o mutație a EGFR, intervenția particulelor mici (PM 2,5) va provoca o inflamație care va genera cancerul. Dr. Suzette Delaloge a califica această cercetare ca fiind ”revoluționară”, citată de franceinfo.

De reținut: mutația unei singure gene nu este suficientă pentru declanșarea cancerului în absența expunerii la particule fine. Dimpotrivă, persoanele care nu au mutația genei EGFR în țesutul pulmonar și sunt expuse la particule fine nu vor dezvolta cancerul pulmonar legat de poluare. ”Mutația EGFR este prezentă la 30% din plămânii normali, dacă s-ar face biopsia”, spune dr. Suzette Delalog. Într-un fel este și hazard pentru cine, la un moment dat, va avea și această mutație și va fi expus poluării.

Această descoperire ar trebui să permită accelerarea cercetării pentru a permite diagnosticarea în faze incipiente a cancerului pulmonar legat de poluare și aplicarea tratamentelor cu rezultate mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...