Cum s-a „născut” Internetul: Prima conexiune între două calculatoare (VIDEO)

Publicat: 29 oct. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Cum s-a „născut” Internetul: Prima conexiune între două calculatoare (VIDEO)
internet laptop job tableta

Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită în fiecare an la 29 octombrie. Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat la 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Charley Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7, găzduit în universitate, mesajul ”LOG” către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet. Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „G“. Chiar dacă la încercarea de pe 29 octombrie 2969 conexiunea s-a pierdut, începuse o revoluţie ale cărei efecte nimeni nu le anticipase atunci.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet. În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT. În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“. În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

A contribuit o invenţie din 1977

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie. La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 19991 a apărut prima pagină Web.Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. Prima pagină de pe World Wide Web avea doar text şi explică noul standard W3, cel care avea să schimbe modul în care comunicăm şi relaţionăm azi. Pe 23 august 2016 s-au împlinit 25 de ani de când Internetul a devenit accesibil publicului larg.

Prima pagină online este în continuare accesibilă pe serverele CERN la adresa http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html