Cum să nu fii păcălit cu produsele pentru masa de Crăciun
Cumpărăturile pentru masa de Crăciun pot fi complicate. În toiul goanei după chilipiruri și din dorința de a avea o masă îmbelșugată, cumpărătorii sunt păcăliți cu ușurință de comercianții din această perioadă. Iată ce vă sfătuiesc cei de la protecția consumatorilor și inspectorii sanitar veterinari în momentul în care mergeți la cumpărături.
Ce trebuie să știi înainte să cumperi carne de Sărbători
În primul rând, consumatorii ar trebui verifice cu atenţie alimentele din punct de vedere organoleptic, adică să analizeze mirosul, aspectul și culoarea produselor pe care urmează să le cumpere. Cumpărați carnea numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, de exemplu magazinele alimentare, măcelăriile și locurile special amenajate din pieţe.
Dacă produsele nu au ştampila de control sanitar-veterinar, nu le luați. Cum trebuie să arate carnea pentru a nu vă pune sănătatea în pericol? Ea trebuie să aibă la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune. Cât despre miros, acesta trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
„Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider. Chiar și în cazul în care carnea este luată din magazin puteți fi păcălit, așa că verificați dacă preţurile afişate la raft sunt identice cu cele marcate pe bonurile de casă”, sfătuiesc inspectorii de la ANPC și ANSVSA.
Cum să nu fii păcălit când cumperi produse congelate
În cazul produselor congelate, indiferent de tipul lor, trebuie să verificați termenul de valabilitate, în așa fel încât acesta să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării. Luați în vedere și dacă produsele vor fi depozitate în gospodărie pentru mai mult timp. Ca în cazul oricăror produse, la achiziționarea produselor congelate este esențial ca ambalajul să nu fie deteriorat.
Sfaturi pentru achiziționarea produselor lactate
Când vine vorba de laptele şi produsele lactate, consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de prezentare a ambalajului. În cazul în care acesta este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este bun pentru consum. În același timp, trebuie să acordați mare atenţie condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu.
Sfaturi pentru achiziționarea produselor de patiserie
Când cumperi produse de patiserie, trebuie verificat în primul rând locul în care se comercializează acestea. Dacă aveți dubii fondate cu privire la modul în care sunt ținute produsele sau pregătite, renunțați. Este important să verificați dacă personalul care comercializează produsele de patiserie poartă echipament de protecţie sanitară, adică halat de protecţie şi bonetă. În plus, manipularea produselor trebuie realizată cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Ce trebuie să știi înainte să cumperi ciocolată
Etichetele produselor din ciocolată trebuie să conţină următoarele informaţii:
- denumirea produsului;
- numele şi adresa producătorului, ambalatorului, sau ale distribuitorului.
În cazul produselor din import, vor apărea pe etichetă:
- numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;
- data durabilităţii minimale;
- cantitatea netă;
- condiţiile de depozitare.
Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.
Pentru ciocolată şi produsele din ciocolată trebuie obligatoriu menționat conţinutul de cacao substanţă uscată, în procente. În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. Pe etichetă trebuie specificat și adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, în cazurile în care acesta depăşeşte 1% din masa produsului.
Ciocolata proaspătă trebuie să aibă o suprafaţă lucioasă, nestratificată, fără pete, culoare şi gust specific, să fie onctuoasă, casantă la rupere, fără senzaţie de asprime la mestecare. Drajeurile trebuie să aibă suprafaţă netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă. Și în cazul dulciurilor, trebuie achiziționate doar din locuri autorizate. Evitați să cumpărați de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este mai avantajos.
Cum să nu fii păcălit când cumperi alcool
Nu în ultimul rând, eticheta băuturilor alcoolice comercializate trebuie să cuprindă următoarele informații:
- denumirea sub care se vinde produsul;
- denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului, sau a îmbuteliatorului;
- volumul net;
- concentraţia alcoolică;
- data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol.
În plus, pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conţină următoarele informaţii:
- categoria de calitate;
- indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară;
- tipul vinului;
- conţinutul de zaharuri.