Cum se acordă cardul de energie, când la aceeași adresă locuiesc mai multe persoane  

Publicat: 17 mart. 2023, 09:20, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Cum se acordă cardul de energie, când la aceeași adresă locuiesc mai multe persoane  

În perioada 20 februarie – 16 martie 2023, au fost efectuate peste 500.000 de plăţi cu cardul de energie, din care 88.000 (17,6%) prin mijloace electronice, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Până în prezent, peste 2,11 milioane de carduri au ajuns la beneficiari, urmând ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluţionează anchetele sociale.

MIPE a precizat că în situaţia în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuieşte acolo, se recomandă reglementarea juridică a situaţiei reale sau solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul şi persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poştă, iar ulterior se actualizează lista.

Cum se acordă cardul de energie în funcție de venit

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii beneficiare vor primi contravaloarea unui singur sprijin.

În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari ai sprijinului, acesta se va acorda o singură dată pe loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

În situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari, se iau în calcul și veniturile acestora. Dacă media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2000 de lei, pentru locul de consum respectiv nu se acordă cardul de energie.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

De cardurile de energie beneficiază aproximativ 4 milioane de români, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde lei.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Cardurile de energie se pot folosi până la 27 decembrie 2023, inclusiv.  

Citește și Cum se plătește cu cardul de energie, dacă factura este pe alt nume. Probleme legate de adresă