Cum se informează cei din Belarus

Publicat: 21 aug. 2020, 12:00, de Roxana Roseti, în POLITICĂ , ? cititori
Cum se informează cei din Belarus

Este numit “Nexta” – ceea ce înseamnă “cineva” în limba belarusă”. Nexta nu deține un site. Folosește un canal YouTube și Telegram, o platformă de mesagerie anonimă…

Nexta, un canal media online din Belarus, a devenit o sursă importantă de informații pentru mulți, în timp ce serviciul de internet a fost „perturbat în mod semnificativ” în țară în urma alegerilor de duminică. Organizația online a rămas printre singurele medii de comunicare în care statul belarusian nu intervine. Nexta folosește un canal criptat oferit de Telegram și are peste 1,3 milioane de abonați. Monitorul online NetBlocks a declarat că accesul la internet în Belarus a fost perturbat semnificativ începând de duminică, 9 august 2020, în contextul unor alegeri prezidențiale tensionate.

Verificarea încrucișată

Într-un interviu acordat Euronews, Roman Potasetich, editorul șef al Nexta, a explicat ce înseamnă Nexta pentru populația oprimată, după cum citează Playtech: „Telegram este un loc pentru transmiterea sigură a informațiilor. Nexta reprezintă o rețea de mii de belaruși care fac schimb de informații, partajează informațiile cu întreaga țară. Aceștia spun poveștile care ar trebui să fie auzite, care nu vor fi niciodată auzite la televiziunea belarusă sau în mass-media oficială din Belarus. Încercăm să verificăm informațiile obișnuite utilizând verificarea încrucișată. Dacă mai mulți oameni care nu au legătură clară cu noi ne scriu și ne spun același lucru, atunci luăm în considerare aceste informații ca fiind în esență verificate, deoarece cu siguranță nu putem primi nicio informație din surse oficiale”, potrivit lui Potasetich.

În acest fel au primit informații

Dacă internetul nu mai există, cum funcționează Nexta? Telegram a fost singura platformă care a mai funcționat cumva. Majoritatea oamenilor din Belarus au văzut doar o versiune text a mesajelor, dar cel puțin în acest fel au primit informații despre ceea ce se întâmpla. „Am recomandat în mod activ abonaților noștri să folosească proxy-uri, VPN, Tor, și alte modalități de a evita blocarea totală a internetului, care continuă în Belarus de câteva zile”, a mai explicat Potasetich.