Cum se lucrează pe Autostrada București Nord. Ce constructor s-a mobilizat exemplar și cine a dezamăgit (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/santier-A0-retter10.jpg)
După darea în trafic a inelului sudic al Autostrăzii Bucureștiului (A0), în șantier au mai rămas doar loturile de pe A0 Nord. Trei se mai află în lucru, iar stadiul de execuție este diferit, în funcție și de mobilizarea constructorului. Surpriza plăcută este antreprenorul de pe lotul 1, Asocierea Pizzarotti (Italia) – Retter (România), care a început ultimul lucrările, dar care dă dovadă de o bună mobilizare. Greul pe șantier îl duce însă antreprenorul român. La polul opus se află chinezii de la China Civil Engineering Construction Corporation, care au în lucru lotul 3. CCECC a primit chiar astăzi un ultim avertisment din partea ministrului Transporturilor, Ciprian Șerban.
Cum se lucrează pe Autostrada București Nord
Pe Autostrada București Nord, campion la lucrări este constructorul român Retter, care a devenit „vioara întâi“ în asocierea cu mult mai titrata Pizzarotti și va executa segmentul dintre DN1A și DN1 plus toate pasajele, podurile și viaductele de pe lot, inclusiv cele de pe secțiunea italienilor. Lotul 1 (17,5 km) este ultimul tronson din A0 Nord intrat în execuție, dar antreprenorul s-a mobilizat bine în șantier.
„Lucrăm pe porțiunea de 8 km de pe sectorul Buftea DN1A – Corbeanca DN1 unde am avansat la terasamente si la structurile de pe traseu“, au transmis cei de la Retter Group.
Constructorul român a și detaliat stadiul lucrărilor de pe lotul 1 al A0 Nord:
- terasamente în plină desfășurare (decapare 95%, stabilizare 84%, umplutură 39%);
- podețe și parcarea km 14+500 aproape finalizate;
- foraje pentru pile la pasajele CF101, Colentina și râurile Dâmbovița și Bâldana;
- noduri rutiere DN1A și DN7 cu baze moderne de șantier, una complet independentă energetic.
Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, prezenta luna trecută imagini cu șantierul deschis în primăvară și estima că acest ultimul lot contractat din A0 ar putea fi finalizat înainte de graficul stabilit inițial. Ultima autorizație de construire pentru lotul 1 al A0 Nord și pentru tot inelul Autostrăzii Bucureștiului (102 km) a fost emisă la începutul lunii trecute.
Autostrada București Nord: 22 de luni termen de execuție pentru lotul 1
Valoarea contractului este de 815,07 milioane de lei, fără TVA, finanțarea este din fonduri europene nerambursabile, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 34 de luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 22 de luni pentru etapa de execuție.
Traseul Lotului 1 Nord se află între A1 și DN1, de la Dragomirești la Corbeanca și are o lungime de 17,5 km, iar amplasamentul lucrărilor este situat pe teritoriul județului Ilfov, pe raza unităților administrativ teritoriale Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Corbeanca și pe teritoriul județului Giurgiu, pe raza localităţilor Joița și Săbăreni.
Pe șantierul Retter sunt aproape 600 de muncitori și 227 de utilaje
Irinel Ionel Scrioșteanu a vizitat și în aceste zile șantierul de pe lotul 1, unde „sunt mobilizați 579 de muncitori și 227 de utilaje“.
Potrivit oficialului de la Transporturi, care a postat și un video cu șantierul Retter, pe lângă cele menționate de constructor, în teren a mai constatat următoarele:
- Lucrările de îndepărtare a munițiilor neexplodate sunt finalizate, inclusiv în zonele expropriate suplimentar;
- Cercetarea arheologică inițială este finalizată; în luna următoare se va face descărcarea de sarcină pentru siturile identificate suplimentar;
- Se continuă amenajarea drumurilor tehnologice;
- Reprofilarea albiei râului Colentina a fost finalizată;
- 50% din cele 63 de relocări de utilități sunt în curs;
- Structura 6 (pasaj peste CF101 București – Pitești și DN7, lungime 733 m): 12% din piloții forați realizați;
- Structura 7 (pasaj peste râul Colentina, CF300 București – Ploiești și CF Mogoșoaia – Buftea, 17 deschideri, 650 m): 60% din piloții forați realizați; săptămâna viitoare va fi mobilizată a 4-a instalație de foraj;
- Se lucrează la fundațiile și elevațiile structurilor.
Nodurile rutiere de la intersecția cu DN7 și DN1A găzduiesc organizările de șantier, după cum urmează:
• la DN1A este amplasată baza administrativă;
• la DN7 funcționează baza de producție
După cum se mișcă antreprenorul, sunt șanse ca până la sfârșitul anului viitor să putem putea circula pe toți cei 17,5 kilometri dintre Bâcu (DJ601A) și Corbeanca (DN1). Termenul de finalizare este noiembrie 2026.
Și UMB se mișcă bine pe lotul 4 al A0 Nord. Mai greu cu chinezii
Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a vizitat joi loturile 3 și 4 ale A0 Nord, unde lucrează chinezii de la CCECC (prin subcontractantul român Baxcom) și Grupul UMB (pe lotul cu lacul Cernica).
Cu toate că a lucrat într-o zonă considerată arie protejată, UMB s-a mișcat bine și a ajuns acum la un stadiu de execuție de 75%, potrivit ministrului Transporturilor. În schimb, pe lotul 3 s-a ajuns la doar 53% și există riscul să nu fie finalizat anul acesta, așa cum prevede contractul, după cum a precizat Ciprian Șerban, pe pagina sa de Facebook.
„Verificări pe șantierele a două dintre loturile A0 Nord! În timp ce pe lotul 4 (Pantelimon – Glina), constructorul român are un avans considerabil (75%), pe lotul 3 (Afumați – Pantelimon) constructorul chinez a ajuns doar la un stadiu de 53% și continuă să acumuleze întârzieri. I-am atras atenția șefului de șantier de pe lotul 3 că, în cazul în care nu va crește mobilizarea și ritmul de lucru, riscă să nu finalizeze lucrările anul acesta (2025), așa cum prevede contractul“, a notat ministrul.
Potrivit lui Șerban, această situație îi va aduce constructorului chinez, pe lângă certificatele negative intermediare, și penalizări pentru întârzierile înregistrate. Din cei 8,6 km cât are lotul 3, anul trecut au fost dați în trafic 2,3 km.
„Dacă circulația pe lotul 3 nu va fi deschisă anul acesta, finalizarea în această toamnă a lotului 4, înainte de termenul contractual (2026), va face inutilizabil întregul tronson cu o lungime de aproximativ 13 km din semi-inelul nordic al A0“, a atenționat Ciprian Șerban.