Manifestările sindromului Guillain-Barre, afecțiunea foarte rară asociată vaccinului

Potrivit Agenţiei Europeane pentru Medicamente EMA, 833 de cazuri de sindrom neurologic au fost semnalate în întreaga lume până la 31 iulie, în condiţiile în care peste 592 de milioane de doze de vaccin Vaxzevria, al laboratorului AstraZeneca, au fost administrare în lume până la data de 25 iulie.

EMA tocmai a inclus sindromul Guillain-Barré, o afecţiune rară neurologică, ca efect secundar “foarte rar” al vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca, potrivit AFP. “Sindromul Guillain-Barré trebuie prin urmare adăugat informaţiilor ce însoţesc produsul ca efect secundar al vaccinului Vaxzevria“, a precizat agenţia cu sediu la  Amsterdam. Categoria de frecvenţă atribuită este “foarte rară“, însemnând că se produce la una din 10.000 de persoane.

Debutează cel mai adesea la nivelul picioarelor

Sindromul Guillain-Barre reprezintă o afecţiune a nervilor periferici caracterizată printr-o slăbiciune, chiar o paralizie progresivă, care debutează cel mai adesea la nivelul picioarelor şi urcă uneori până la a afecta muşchii respiratori, apoi nervii de la nivelul capului şi al gâtului.

EMA a recomandat o actualizare inclusă din iulie în informaţiile asupra produsului pentru a sensibiliza cu privire la riscuri profesioniştii din sănătate şi persoanele care primesc vaccinul. Avertismentul reaminteşte totodată pacienţilor să consulte imediat medicul în caz de apariţie a unor simptome de slăbiciune şi paralizie la extremităţi ce ar putea progresa spre zona pieptului sau a capului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...