Cum și cât TRAGE pe nas pandemia

Publicat: 25 iun. 2020, 20:41, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Cum și cât TRAGE pe nas pandemia

Pandemia stimulează producţia şi consumul de droguri…Aceasta relevă un raport ONU, care evidențiază cum crește “afacerea”. Mai ales că traficul ilegal de droguri deschide oportunităţi de a câştiga bani pentru persoanele afectate economic de criza pandemică.

Aceasta în timp ce se preconizează că cererea de droguri urmează să crească din cauza aceloraşi probleme economice provocate de pandemie, potrivit raportului Biroului ONU pentru Droguri şi Infracţiuni (UNOCD – UN Office on Drugs and Crime), după cum notează DPA. În Afganistan, principalul producător mondial de opioide, recoltarea opiului, ce a început din luna martie, a fost iniţial îngreunată de faptul că zilierii din Pakistan nu au mai putut trece frontiera închisă cu Afganistanul din cauza epidemiei. În Europa există semne că măsurile de închidere şi izolare au dus la o creştere a cererii de cannabis, conform raportului în care se mai arată că în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii au fost confiscate mari cantităţi din acest drog.

Fermierii și coca

Însă afganii care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei COVID-19, în particular femei, au fost atraşi să înlocuiască mâna de lucru pakistaneză în recoltarea opiului, conform organismului ONU care şi-a publicat joi raportul anual cu privire la problema drogurilor, conform agerpres.ro. În Bolivia, pandemia a îngreunat mult capacitatea autorităţilor de a lupta împotriva cultivării de coca. UNODC a avertizat că „viitoarea criză economică ar putea să determine şi mai mulţi fermieri să-şi intensifice activităţile de cultivare de coca sau să înceapă să cultive coca în toate ţările producătoare ale acestui drog” din America Latină.

Restricţiile de transport au afectat în mod sever traficul global de droguri, generând stocuri de droguri în creştere, ce ar putea să ducă la periculoase situaţii în care pieţele să fie inundate cu droguri ieftine, a avertizat agenţia ONU. Ridicarea restricţiilor ar putea duce la „o creştere a disponibilităţii drogurilor de mare puritate la preţuri mici, situaţie care poate duce şi la o creştere a cazurilor de supradoză”.