Cum sunt tratați rromii în Bulgaria. Pericol ridicat de infectare cu SARS-CoV2

Publicat: 05 feb. 2021, 16:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Cum sunt tratați rromii în Bulgaria. Pericol ridicat de infectare cu SARS-CoV2

În urma unui reportaj realizat de BBC în una din cele mai mari comunități de rromi din Europa, în Sliven, Bulgaria, s-a constatat că peste 20.000 de oameni trăiesc într-o mizerie de nedescris, iar virusul ar putea fi mai mult decât în largul său în acest mediu.

Măsurile de prevenție a răspândirii Covid-19 nu pot fi respectate sub nicio formă, deoarece rromii trăiesc în așezări supraaglomerate, neavând parte de condiții de niciun fel.

Tratați din ce în ce mai rău

Deși marginalizați din totdeauna, odată cu răspândirea masivă a virusului, aceștia au fost tratați cu inferioritate, fiind separați și mai mult de societate.

Corespondentul BBC, Jean Mackenzie, susține că din cauza pandemiei, această comunitate se chinuie să supraviețuiască mai mult ca niciodată. Ba chiar, o femeie din comunitate declară faptul că nici măcar câinii nu ar putea trăi acolo.

Înainte ca autoritățile autoritățile locale să blocheze un pasaj care făcea legătura între oraș și o cale ferată, comunitatea de rromi din Sliven dispunea de resursele necesare vieții, precum apa, electricitate, drumuri. Acum, când pandemia a accentuat situația deja gravă, aceștia „beneficiază” doar de mizerie și noroi.  

Educația și jobul, vise neîmplinite

Din pricina igienei precare sub care sunt obligați să trăiască, cei din comunitatea de rromi nu își pot găsi nimic de lucru. Nici înainte nu se stătea bine la capitolul acesta, deoarece erau discriminați, însă acum, situația e mai gravă.

Majoritatea copiilor mergeau la școală, unde învățau și mai primeau mâncare, însă acum, de când pandemia a impus închiderea școlilor și trecerea în sistem online, aceștia nu doar că nu mai au surse de hrană, ci nu au nici electricitate/internet pentru a susține orele.

Unii din comunitate și-au găsit joburi în Marea Britanie, însă acum au fost nevoiți să vină înapoi în țară. Nu se întrevede, însă, un viitor fericit, nici măcar pentru restul cetățenilor din Bulgaria

Imediat după relaxarea restricțiilor, Bulgaria a explodat în ceea ce privește înmulțirea cazurilor de Covid-19. Autoritățile au luat acum măsurile necesare de prevenire a răspândirii agresive a virusului.

De la începutul pandemiei, Bulgaria a raportat peste 200.000 de cazuri de COVID-19 şi aproximativ 10.000 de decese cauzate de Sars-CoV2.