Cum va plăti Ungaria gazul rusesc

Ungaria a anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut Kremlinul, de teamă să nu-i fie sistată furnizarea…

Și grupul energetic austriac OMV se pregătește să-și deschidă conturi în ruble, după cum au declarat surse citate de publicația Financial Times. Discuțiile pe acest subiect s-au intensificat în ultimele ore, de când Rusia a oprit livrările în Polonia și Bulgaria tocmai pentru că aceste țări au refuzat să facă plăți în moneda rusească.





„85 la sută din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, la fel și 65 la sută din aprovizionarea cu petrol. Acest lucru este determinat de infrastructură”, a spus ministrul de externe al Ungariei pentru CNN.

Peter Szijjarto a explicat că țara sa va recurge la schema de plată în ruble pentru că nu există surse sau rute alternative care să le permită să sisteze importul de energie livrată de Rusia.

Zece cumpărători europeni de gaze au deja conturi în ruble

Sursele citate de publicația Financial Timesi spun că și grupul austriac OMV intenționează să-și deschidă cont în ruble la Gazprombank. Guvernul din Austria a precizat că, pentru moment, livrările de gaze rusești se desfășoară fără restricții, dar că se caută alternative. Alți zece cumpărători europeni de gaze și-au deschis deja conturi în ruble, așa cum a cerut Kremlinul, conform unei sruse apropiate de Gazprom citată de ziariștii de la Bloomberg.

Totul vine în contextul în care Polonia și Bulgaria au devenit primele țări europene cărora le-a fost sistată livrarea de gaze din Rusia pe motiv că au refuzat să plătească în ruble.

Rubla va fi impusă de la 1 mai și în regiunea ucraineană Herson, cucerită și controlată de armata lui Vladimir Putin, informează agenția de stat rusă Ria Novosti citată de Reuters. Un oficial rus a explicat că timp de patru luni va exista o tranziție între grivna ucraineană și rubla rusească, apoi doar monenda Rusiei va fi folosită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...