Cum vede fostul premier Ludovic Orban rezolvată criza gazelor. “România poate să devină exportator net în timp scurt”

Fostul premier Ludovic Orban spune că este foarte posibil ca România să scape de dependența de gazul rusesc și să-și asigure consumul din producția internă, ba chiar să devină exportator net, dacă exploatează zăcămintele neutilizate, acum..

Importurile de gaze naturale ale României au crescut, în primele nouă luni ale anului 2021, cu 60% față de cele din 2020, iar aproximativ 30% din gazul consumat provine din import.
„România poate să elimine dependența de gazul rusesc, să își asigure consumul din producția internă și chiar să devină exportator net de gaz natural într-un orizont de timp relativ scurt. Avem zăcăminte importante, atât offshore cât și onshore, în care trebuie să înceapă exploatarea”, susține Ludovic Orban.

El a menționat mai multe zăcăminte care nu sunt exploatate, în prezent, din diferite motive:

– zăcământul de la Caragele, estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi (cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani) este deținut de Romgaz

– zământului de gaze din perimetrul Neptun Deep, estimat la 42-84 miliarde de metri cubi, a cărui exploatare întârzie din cauza deciziei EXXON de a se retrage din proiect si din cauza tergiversării negocierilor de preluare de către Romgaz a participației de 50%, de la americani.

– depozitul offshore din perimetrul Trident, cu rezerve estimate la 28-30 de miliarde de metri cubi. Contractul este deținut de asocierea dintre Lukoil si ROMGAZ, problemele sunt legate de lipsa unei înțelegeri cu BSOG pentru aplicarea unui procedeu tehnic (tieback) care să permită conectarea zăcămintelor la instalațiile de exploatare existente.

„Cel mai aproape de începerea producției este perimetrul Midia, unde contractul de exploatare este deținut de BSOG. Rezervele estimate sunt de 20-30 miliarde de metri cubi. Stadiul de realizare a proiectului este avansat (peste 70%) și începerea producției poate asigura anual aprox. 1 miliard de metri cubi anual, adică peste 10% din consumul anual al României”, a precizat Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

2 COMENTARII

  1. James Carafano, vicepreşedintele Heritage Foundation: Lumea a fost întotdeauna periculoasă, însă a evoluat şi ceea ce s-a schimbat de fapt este doar felul ameniţărilor pe care le avem de înfruntat. Acum nu mai sunt hoarde de invadatori conduse de lideri nemiloşi, dar avem încălzire globală, terorism, atacuri cibernetice şi state agresive care nu mai cred în regulile internaţionale. Avantajul este că tehnologia ne ajută să facem şi previziuni mai clare legate de riscurile la care suntem expuşi.
    „Nu poți construi o casă doar cu un ciocan”
    Regulamentele internaţionale devin opţionale pentru state care, deşi au aderat la ele la un moment dat, preferă să se comporte ca şi cum ce este scris în tratate poate fi evitat. Lumea evoluează şi bineînţeles că anumite reguli trebuie readaptate, dar sunt câteva chestiuni fundamentale, precum suveranitatea statelor sau drepturile omului, care rămân veşnic valabile.

    James Carafano: Regiunea Mării Negre este importantă într-o serie de moduri diferite. Este un centru de tranzit energetic. Este esențială pentru securitatea colectivă a comunității transatlantice pentru că literalmente este balamaua securității la frontiera NATO. Este o potențială cale de influență dinspre Rusia, o cale potenţială intrare dinspre China. Vreau să spun că sunteţi „blestemaţi” să trăiţi într-o parte importantă a lumii. Și cred că oamenii își dau seama de asta.

    România chiar are nevoie de intelectuali pentru a supraviețui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...