Cum vrea STB să oprească greva: Primul proces are loc peste câteva ore. Vineri, al doilea

Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) solicită judecătorilor de la Tribunalul București să suspende greva declanşată de sindicalişti, joi dimineață. Acesta este un prim proces care va începe în câteva ore, urmând ca vineri să aibă loc cel de-al doilea, cererea vizând constatarea nelegalității protestului organizat de angajaţi.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, termenul de judecată este stabilit pentru joi, ora 14,00. Al doilea, însă, va avea loc vineri.

Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate. De asemenea, au cerit demisia directorului STB, Adrian Criț.

În replică, conducerea STB a transmis că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.

„Greva declanşată în această dimineaţa este ilegală. Există conexiuni directe, pe surse deschise, prin care domnul Pietrariu, în calitate de lider de sindicat, alături de alţi lideri de sindicat, a provocat această grevă. Aceasta nu este o grevă ivită din senin, este o grevă ilegală în condiţii de pandemie, având în vedere că obligaţia legală era să scoată pe traseu măcar o treime din parc. (…) Există materiale şi documente care vor sta la baza unei plângeri penale, ce va fi îndreptată împotriva unor lideri care s-au implicat în acest lucru”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.

El spune că angajaţii au fost manipulaţi de sindicat pentru a declanşa greva, iar din cei peste 10.000 de angajați, doar 4.600 sunt șoferi.

Miercuri câteva sute de sindicalişti din STB au cerut demisia directorului general, mitingul fiind organizat la sediului instituţiei.

 „Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou contract colectiv de muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii, când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform contractului colectiv de muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri”, a declarat, miercuri, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole