Cutremur de 3,6 grade în zona Vrancea. Ce trebuie să faci ca să te protejezi în timpul unui seism

Publicat: 02 iul. 2025, 08:45, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cutremur de 3,6 grade în zona Vrancea. Ce trebuie să faci ca să te protejezi în timpul unui seism

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs în această dimineață, la ora 7.19, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Potrivit Institutului Național de Fizica Pământului, seismul a avut loc la o adâncime de 110 kilometri și a fost resimțit slab în mai multe localități apropiate.

Cutremur în Vrancea

Orașele cele mai apropiate de epicentru au fost Focșani, aflat la 43 km vest, Sfântu-Gheorghe la 66 km est, Buzău la 71 km nord, Brașov la 81 km est, Bacău la 90 km sud și Bârlad la 95 km sud-vest. Deși nu au fost raportate pagube sau victime, evenimentul amintește cât de important este să știm cum să ne comportăm în cazul unui seism.

Specialiștii avertizează că, indiferent de intensitate, cutremurele provoacă panică și reacții necontrolate. În astfel de momente, calmul este esențial. Nu trebuie să ieșiți din locuință în timpul mișcării seismice, pentru că riscul de accidente crește pe scări, în holuri sau în fața clădirii, din cauza căderii unor obiecte cum ar fi tencuieli, coșuri de fum sau vitraje.

Este recomandat să rămâneți în interior, departe de ferestre, și să vă adăpostiți sub o grindă, toc de ușă solid, sau sub o masă rezistentă. Dacă nu aveți aceste opțiuni, stați la podea lângă un perete solid, cu fața în jos și protejând capul cu palmele și antebrațele. Dacă este posibil, închideți rapid sursele de foc.

Evitați cu orice preț să folosiți liftul sau să fugiți pe scări. Nu alergați pe stradă, iar dacă sunteți deja afară, mergeți calm către un spațiu deschis, ferit de clădiri și elemente care se pot desprinde. După seism, acordați ajutor celor răniți și încercați să alertați vecinii sau echipele de intervenție dacă sunteți blocați sub dărâmături.