Cutremur politic, pagube în portofel. Pilonul II de pensii pierde aproape 1 miliard de euro într-o săptămână
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2023/05/Pilonul-II.jpg)
Criza politică din România a produs unde de șoc puternice pe piețele financiare, iar acest lucru s-a tradus printr-o scădere abruptă de 3,8% a Bursei de Valori București într-o singură săptămână. Această corecție echivalează cu 16 miliarde de lei pierduți din capitalizarea bursieră. Însă, efectele cele mai resimțite au fost la Pilonul II de pensii private obligatorii, unde peste 8,3 milioane de români au văzut cum economiile lor pentru bătrânețe s-au redus brusc cu aproape 1 miliard de euro – mai exact, 4,8 miliarde de lei.
Pilonul II de pensii, minus 580 de lei de persoană
Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pierderea medie per participant la Pilonul II de pensii se ridică la aproximativ 580 de lei. Chiar dacă este vorba despre o scădere temporară a valorii activelor, impactul psihologic asupra contribuabililor este major.
Explicația scăderii vine din structura portofoliilor fondurilor de pensii: circa 25% din active sunt investite în acțiuni listate pe bursa locală, restul fiind plasamente în titluri de stat. Odată cu scăderea încrederii în stabilitatea politică, investitorii au început să-și retragă banii din aceste instrumente, determinând o presiune suplimentară pe prețuri și implicit o scădere a valorii activelor.
Andreea Nica, vicepreședinte al CFA Society România, a explicat că majoritatea investițiilor fondurilor de pensii sunt orientate către titluri de stat, iar randamentul acestora influențează direct performanța fondurilor. Conform acesteia, două treimi din randamentul fondurilor de pensii provin din evoluția acestor titluri.
Creșterea bruscă a randamentelor cerute de investitori – de la 6,5-7,5% la 8,0-8,5% – a condus la o scădere imediată a valorii activelor nete din fondurile de pensii. Cu alte cuvinte, investitorii cer dobânzi mai mari pentru a-și plasa banii în titluri de stat românești, semn clar că percep România ca pe o investiție mai riscantă decât înainte.
„Investițiile fondurilor de pensii obligatorii administrate privat sunt în mare parte orientate către titluri de stat. Astfel, două treimi din randamentul acestor fonduri sunt determinate de evoluția prețurilor titlurilor de stat. Creșterea randamentelor cerute de investitori – de la 6,50-7,50% la 8,00-8,50%, în funcție de maturitate – a dus la o scădere semnificativă și imediată a valorii activului net al fiecărui fond“, a explicat Andreea Nica, vicepreședinte al CFA Society România
Randamente mari, dar îngrijorări și mai mari
Un alt semnal de alarmă este dat de depășirea pragului de 8% al randamentului titlurilor de stat pe 10 ani, un nivel atins ultima dată în 2022, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. Mai mult, inversarea curbei randamentelor reflectă temeri serioase legate de perspectivele economice ale țării.
Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor de Pensii Private (APAPR) și director general al BCR Pensii, a subliniat faptul că stabilitatea politică este esențială pentru a reda încrederea investitorilor și pentru a restabili echilibrul în piețele financiare.
El a avertizat că România trebuie să facă ajustări importante, începând cu reechilibrarea bugetului de stat, iar aceste măsuri vor fi eficiente doar dacă sunt coordonate de un guvern solid și coerent.
Crăciun consideră că doar o conducere politică stabilă poate garanta investitorilor străini că România este un mediu sigur pentru capital, ceea ce ar însemna beneficii și pentru fondurile de pensii și pentru economia națională în ansamblu.
„România va trebui să facă o serie de ajustări importante pentru a asigura sustenabilitatea evoluțiilor economice, în primul rând reechilibrarea bugetului. Existența unei conduceri politice stabile va fi esențială pentru ca această ajustare să fie ordonată și administrată. Doar astfel investitorii străini vor reveni pe piețele financiare locale, iar asta va fi benefic și pentru fondurile de pensii private“, a declarat acesta.