Cutremur puternic în nord-estul Iranului: Cel puțin patru morți și 120 de răniți

Publicat: 18 iun. 2024, 21:56, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Cutremur puternic în nord-estul Iranului: Cel puțin patru morți și 120 de răniți
Sursa foto: news.ro

Un cutremur cu magnitudinea de aproape 5 grade a lovit nord-estul Iranului marți, provocând moartea a patru persoane și rănirea altor 120, conform presei oficiale, informează AFP, citat de News.ro.

Cutremur devastator în Iran

Cutremurul a lovit la ora locală 13:24 (12:54, ora României), afectând orașul Kashmar din nord-estul Iranului. Patru persoane și-au pierdut viața și 120 au fost rănite, a declarat guvernatorul local Hojatollah Shariatmadari la televiziunea de stat.

Conform datelor Institutului American de Geofizică (USGS), cutremurul a înregistrat o magnitudine de 4,9 și s-a produs la o adâncime de zece kilometri.

Potrivit declarațiilor lui Hojatollah Shariatmadari, seismul a afectat clădiri vechi atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Iranul, fiind situat la intersecția mai multor plăci tectonice, este adesea lovit de cutremure cu activitate seismică intensă.

În ianuarie 2023, un cutremur cu magnitudinea 5,9 a cauzat decesul a trei persoane și rănirea a peste 800 în regiunea muntoasă din nord-vestul Iranului, aproape de granița cu Turcia. La finalul anului 2003, un seism cu magnitudinea 6,6 a devastat orașul Bam din sud-estul Iranului, soldându-se cu peste 31.000 de decese.

Un alt cutremur devastator a fost în 2022 în Iran

În provincia Hormozgan din sudul Iranului, pe 2 iulie 2022, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,1, soldat cu moartea a cel puțin cinci persoane și rănirea altor 44. După acest seism inițial, au urmat replici puternice de magnitudini 6,3 și 6,1, care au continuat să zguduie zona. Satul Sayeh Khosh a fost grav afectat, fiind aproape complet distrus.

Salvatorii au intervenit prompt, iar Societatea Semilunii Roșii din Iran a mobilizat echipe de intervenție pentru evacuarea și acordarea primului ajutor victimelor.

Această tragedie seismica este doar una din multele calamități naturale care au lovit Iranul de-a lungul timpului, țara fiind situată într-o zonă seismică activă. Un alt cutremur devastator a avut loc în 2003 în orașul Bam, unde un seism cu magnitudinea de 6,6 a dus la moartea a peste 31.000 de persoane.