Cutremur puternic lângă Gaziantep: Zura și Akim sunt gata să-i sprijine pe turci!

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că statul român trimite în Turcia o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU. Din echipă fac parte și cățeii Zura și Akim.

Cățeii Zura și Tora de la Clubul Câinilor Utilitari merg în Turcia pentru a sprijini misiunea de identificare și salvare după cutremurul violent ce a avut loc în această dimineață. Ei sunt dresați să intervină în zone calamitate: cutremure, avalanșe etc.

”În baza protocolului de intervenție comun semnat între Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Clubul Câinilor Utilitari, ne alăturăm echipei RO-USAR ce va fi trimisă pentru acordare de sprijin, în urma cutremurului produs în Turcia. Echipele canine ale Clubului Câinilor Utilitari sunt formate din voluntari cu experiență ce au mai participat în trecut la intervenții similare, cum ar fi cea din Albania, în 2019.

Romică Daniel Chințoi împreună cu Zura și Mihai Negoiță împreună cu Akim fac parte din echipa de intervenție și vor acorda sprijin în identificarea victimelor prinse sub dărâmături”, se arată într-un comunicat al Clubului Câinilor Comunitari.

România a primit acceptul Turciei pentru trimite o echipă de intervenție.

“Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, potrivit unui comunicat de presă.

Un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 42 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Sute de oameni au murit în Turcia și Siria, iar peste o mie au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Solidaritate cu Turcia

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA este pregătită să ofere toată asistența necesară cu privire la cutremurul care a avut loc în sud-estul Turciei.

Sullivan a publicat o declarație scrisă despre cutremurul cu magnitudinea de 7,4 care a avut loc în districtul Pazarcık din Kahramanmaraș și a fost resimțit în provinciile din jur.

Declarând că Statele Unite sunt profund îngrijorate de cutremurul devastator din Turcia și Siria, Sullivan a spus:

„Suntem gata să oferim orice asistență necesară. Președintele (Joe) Biden a îndrumat Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și altor parteneri guvernamentali federali să ia în considerare opțiunile de răspuns ale SUA pentru a-i ajuta pe cei mai afectați de cutremur. În coordonare cu Guvernul turc, situația este monitorizată îndeaproape. Vom continua să urmărim.”

Azerbaidjanul trimite o echipă de căutare și salvare de 370 de persoane

Ministerul Situațiilor de Urgență din Azerbaidjan a anunțat că o echipă de căutare și salvare formată din 370 de persoane va fi trimisă în Turcia.

În declarația făcută de minister, s-a afirmat că președintele Ilham Aliyev a dat instrucțiuni pentru a ajuta Turcia pentru a elimina efectele cutremurului sever care a avut loc în Turcia și pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare.

În declarație, s-a precizat că echipa de căutare și salvare formată din 370 de persoane se va muta mai întâi în Turcia conform instrucțiunilor.

Instrucțiuni de ajutor de la Israel

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat că îi pare „profund rău” pentru cutremurul centrat în Kahramanmaraş şi a anunţat că a dat instrucţiuni pentru pregătirea unui program de ajutor de urgenţă.

Potrivit declarației scrise făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe israelian, Cohen a folosit următoarele declarații în mesajul său despre cutremurul centrat în Kahramanmaraș:

„În numele statului Israel, aș dori să transmit cele mai profunde condoleanțe poporului turc pentru cutremurul care a avut loc în sudul Turciei. Inimile noastre sunt pline de suflet pentru victimele dezastrului și le dorim răniților un proces rapid. recuperare.”

Cohen a declarat că a instruit ministerul său să pregătească un program de ajutor de urgență.

Pe de altă parte, s-a spus că ministrul israelian al apărării Yoaz Gallant a dat instrucțiuni armatei israeliene și instituțiilor ministerului să ofere ajutor umanitar.

Echipele de salvare sunt trimise din UE în Turcia

Janez Lenarcic, membru al Comisiei UE responsabil cu gestionarea crizelor și ajutorul umanitar, a făcut o declarație pe această temă pe rețelele de socializare.

Lenarcic a anunțat că, după cutremur, a fost activat Mecanismul de protecție civilă al UE, la care Turcia a fost unul dintre participanți.

Declarând că Centrul UE de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență coordonează trimiterea echipelor de salvare din întreaga Europă, Lenarcic a spus: „Echipele de căutare și salvare din Țările de Jos și România sunt în prezent pe drum”. a folosit sintagma.

O altă declarație a venit din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel. Michel și-a transmis sprijinul în contul său de socializare.

Declarând că a fost profund întristat când a auzit despre cutremurul devastator care a lovit unele părți din Turcia și Siria dimineața, Michel a scris: Condoleanțe numeroaselor familii care și-au pierdut viața și doresc însănătoșire grabnică celor răniți. UE este deplină solidară cu dumneavoastră.

Echipă de salvare din Cipru de Nord

Prim-ministrul Republicii Turce Cipru de Nord (TRNC), Ünal Üstel, a declarat că va trimite 8 vehicule special echipate și 30 din apărarea civilă.

Într-o declarație adresată corespondentului AA, Üstel a spus că o echipă de 30 de persoane cu pregătire în căutare și salvare în cadrul Organizației de Apărare Civilă TRNC și 8 vehicule vor pleca astăzi din portul Girne către Turcia cu echipament complet.

Unal a declarat că au fost întotdeauna solidari cu patria lor, Turcia, și a transmis poporului turc condoleanțe și urări.

Potrivit informațiilor primite de la autoritățile TRNC, prima echipă de apărare civilă care va pleca spre Turcia cu vaporul la ora locală 12:00 va fi repartizată la Gaziantep.

O altă echipă de căutare și salvare formată din 10 persoane de la TRNC va merge la Adana cu avionul și de acolo la Adıyaman pe uscat și va participa la lucrări.

Rusia

Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei a raportat că 2 avioane Il-76 și o echipă de căutare și salvare de 100 de persoane sunt gata să fie trimise în Turcia din cauza cutremurului.

Într-o declarație scrisă făcută de minister, s-a afirmat că, la instrucțiunile ministrului rus pentru situații de urgență, Aleksandr Kurenkov, o echipă de căutare și salvare formată din 100 de persoane era gata să fie trimisă în Turcia.

În declarația, despre care s-a consemnat că 2 avioane Il-76 au fost pregătite pentru aceasta, au fost incluse și evaluările lui Kurenkov.

„Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei este întotdeauna gata să ajute un stat prieten ai cărui cetățeni se află într-o situație dificilă”, a spus Kurenkov. a folosit sintagma.

Grecia trimite ajutor

Grecia va trimite ajutoare Turciei. Premierul grec Kiryakos Mitsotakis a transmis condoleanțe rudelor celor care și-au pierdut viața în cutremurul din Turcia: „Grecia își mobilizează resursele și va ajuta imediat”. a folosit sintagma.

Mitsotakis a mai menționat că este „profund întristat” de cutremurul care a avut loc în Turcia și a provocat devastații în Siria.

La cutremurul de la Marmara din Turcia din 1999, Grecia a trimis ajutor Turciei, iar la cutremurul de la Atena din 1999 care a avut loc în Grecia, Turcia a trimis ajutor Greciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...