Cutremurul din Afganistan duce la săpat groapă după groapă

Chelului tichie de mărgăritare îi lipsește. Și Afganistanului un cutremur. Care, ca să nu fie lipsă la apel, a venit. Miercuri. Devastator. De 5,9 grade pe Richer. Peste 1.000 de morți și peste 1.500 de răniți s-au scos până acum de sub dărâmături. Din păcate, bilanțul nu este unul încheiat.

Căutările de victime continuă. „Oamenii sapă o groapă după alta”, a declarat Mohammad Amin Huzaifa, șeful Departamentului de Informare și Cultură din provincia Paktika, cea mai afectată de cutremur. Seismul a venit, din nefericire, pe fondul unor alunecări de teren provocate de ploi abundente, fapt care, acum, îngreunează operațiunile de salvare.

Se spune că sunt distruse sate întregi și că, de asemenea, la altele nu se poate ajunge din cauza alunecărilor. Cutremurul care a lovit sud-estul Afganistanului, la granița cu Pakistanul este cel mai grav din ultimii 20 de ani.

Lumea civilizată declară că sare în ajutorul Afganistanului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că ONU este gata să aducă ajutoare care constau în echipaje medicale, dar și truse de medicamente, alimente, pături, adăposturi de urgență.

„Uniunea Europeană monitorizează situația și este pregătită să coordoneze și să ofere asistență de urgență persoanelor și comunităților afectate”, a scris pe Twitter Tomas Niklasson, trimisul special al UE pentru Afganistan. Pakistanul vecin a declarat că va trimite ajutor de urgență, inclusiv corturi, peste graniță.

De la Vatican, și papa Francisc a luat atitudine: „Îmi exprim apropierea față de răniți și de cei afectați de cutremur. Și mă rog în special pentru cei care și-au pierdut viața și pe familiile lor. Sper că scumpei populații afgane îi va fi mai ușor, prin ajutorul oferit de toată lumea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole