Cutremurul din Turcia a distrus cea mai cea mai veche biserică din lume

Cea mai veche biserică din lume și cea mai veche moschee, ambele din orașul Antakya din Turcia au fost dărâmate de cutremur.

Cupolele și zidurile Bisericii Ortodoxe din Antiohia din secolul I, cunoscută sub numele de Biserica Antakya, și Moscheea Habib-I Nejjar din secolul al VII-lea s-au prăbușit aproape complet, transmite Euronews.

Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului de conducere al Bisericii Ortodoxe din Antiohia, spune că toate zidurile au căzut, ”biserica noastră a fost distrusă de cutremur”, odată cu  pierderea a 30-35 de persoane din comunitatea bisericească.

Bozkurt spune că orașul va încerca să salveze biserica, dar au nevoie de ajutor din partea altor comunități. 

„Aceasta este cea mai veche biserică, prima biserică din lume. Este locul unde s-a născut creștinismul. De aceea facem apel la creștinii din întreaga lume să ne ajute să reconstruim Biserica Antakya. Acesta va fi un proces lung. Dar ne vom reconstrui biserica și ne vom reuni din nou comunitatea în această biserică”, spune Bozkurt.

Și mulsulmanii suferă, deoarece Moscheea Habib-I Nejjar, cea mai veche din Turcia, construită în secolul al VII-lea, a fost de asemenea distrusă. Mulți musulmani din acest oraș au fost uciși de cutremur.

”Moscheea Habib-I Nejjar este foarte de valoroasă pentru noi, musulmanii. În noaptea Qadr (cea mai sfântă zi a anului și Ramadanul)  obișnuiam să venim aici pentru rugăciuni”, spune un musulman local.

Antakya-Hatay este unul dintre orașele cele mai afectate de cutremurul care a lovit 10 provincii din Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...