Cuvânt românesc la Madrid

În timp ce, la noi, în România, se închid, una după alta, nu doar pe hârtie, ci chiar și online, revistele de cultură – din lipsă de fonduri, de cititori, de implicare, de cine mai știe ce – în Spania, la Madrid, apare, și încă într-o formă grafică deosebită, o revistă de literatură, pentru care mulți făcători de reviste ar fi invidioși.

Se numește Cuvânt românesc, este una semestrială și este editată de Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania și editura Ego Liberum.

Directorul revistei, scriitorul și jurnalistul Ovidiu Constantin Cornilă, președinte, totodată, al ULBSARS, prof drd la UC Madrid, mi-a spus într-un dialog particular: „De la început îți spun că nu fac parte din nicio gașcă literară din țară, nu am interese meschine și nu urmăresc nimic. Promovez liber cultura și valoarea. Practic limba literelor și a înțelesurilor literare. Trebuie să ne promovăm cultura, scriitorii valoroși, cuvântul românesc.

Categoria celor care vor, între paginile unei reviste ori cărți, să citească lucruri triviale ori obscene nu au decât să citească altceva. Sau să se uite la telenovele!”. Habar n-am cum apare la Madrid revista de literatură Cuvânt românesc, ce eforturi colosale se fac, cât suflet implică asta și câtă muncă este.

Dar e, de-a dreptul fabulos ca limba română să-și facă loc și să răzbată prin oceanul hispanic și nu doar. De altfel, comunitatea de români de la Madrid nu se ocupă doar cu promovarea literaturii și a scriitorilor români. Tot ce e românesc, și important, și frumos, și special, este împins în față și lăudat.

Scriitorul Ovidiu Constantin Cornilă realizează și prezintă și o emisiune la radio care se numește Destin românesc. Pe 26 februarie, la ora 18.30, pe Finca Bañuelos, nr 6, Alcalá de Henares, Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, împreună cu editura Ego Liberum celebrează ediția inaugurală a cenaclului Lucian Blaga. Cei care vor participa la eveniment, se vor bucura de poezie, de teatru, de cântec, de exegeză blagiană, de creații și de interpretări personale ale oamenilor inimoși care promovează românismul în Spania.

Cred că, dacă e să tragem o concluzie în legătură cu Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, aceasta este: tot ce-i românesc, și la peste trei mii de kilometri distanță, rezistă, există, nu piere. Pentru că românismul nu e lăsat de către acești oameni să piară.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole