Dacă ați avut COVID trebuie să vă verificați glicemia pentru risc de diabet

După pandemie, a crescut numărul persoanelor – chiar  copii și adolescenți – depistate cu diabet zaharat, după ce au avut Covid-19, motiv pentru care medicii recomandă verificarea glicemiei.

Sars-Cov-2 atacă pancreasul  și provoacă inflamația acestui organ. Dar și terapiile folosite contra Covid-19 favorizează apariția diabetului.

”Ne-am confruntat în foarte multe situații cu valori glicemice mari inexplicabile la început, dar confirmate ulterior de acest status post-Covid”, subliniază prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Persoanelor cu factori de risc, dar asimptomatice, medicii de familie le recomandau analize gratuite. Dar această măsură de prevenție și depistare precoce a bolii a fost blocată.

Daciana Toma, medic de familie, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, subliniază: ”Am primit o informare de la casa națională că nu mai putem acorda servicii de prevenție pacienților care au o boală cronică, indiferent ce boală cronică are pacientul. Inclusiv obezitatea este o boală”.

De la senzor la telefon

 Actorul Dragoș Bucur are diabet zaharat de tip 1 și  este dependent de insulină de 20 de ani. Dar cu ajutorul unui senzor plasat sub piele, care îi indică pe telefon în timp real nivelul glicemiei și evoluția acesteia, el nu mai este nevoit să se înțepe în degete.

”Mă ajută să iau decizia potrivită: ori mănânc ceva dulce, ori îmi fac o mică doză de insulină. Pot să fac lucruri pe care le face orice om sănătos”, spune actorul.

Din păcate, de acest dispozitiv beneficiază gratuit numai copiii.

În țara noastră, sunt diagnosticați peste un milion de pacienți cu diabet, dar medicii spun că încă un milion nu sunt diagnosticați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...