Dacă ești șoarece, nu te visa câine sau panteră! Acceptă că ești șoarece!

Nu știu ce-o să credeți și ce-o să gândiți după ce vă spun fabula de mai jos. Nici despre mine nu știu dacă sunt de acord sau nu cu ce spune ea și cu morala ei: dacă ești șoarece, nu te visa câine sau panteră! Acceptă că ești șoarece!

Fabula din India

Am zis că vă spun o fabulă. A cărei morală e așa: dacă ești șoarece, nu te visa câine sau panteră! Acceptă că ești șoarece! Și vă spun. Să vedem, însă, pentru început, că nu toată lumea știe, ce e aia fabulă. Clar, este un gen literar.

Vorbim despre o poveste fictivă, făcută în proză sau în versuri și care, folosind animale, creaturi legendare, plante, obiecte neînsuflețite sau forțe ale naturii ne transmite o lecție cu morală. Între fabulă și parabolă nu se pune semnul egal.

Cel care scrie fabule se numește fabulist. Deși, se folosește mai mult autor de fabule. Cel puțin la noi, în vorbirea curentă. Fabulele și învățăturile lor diferă de la țară la țară și de la continent la continent. De exemplu, o fabulă din India diferă de una din Europa. Și poate morala despre care vorbeam – dacă ești șoarece, nu te visa câine sau panteră! Acceptă că ești șoarece! – nu este percepută la fel.

Fabula despre care vreau să vă spun cică e foarte veche și e din cultura indiană. Ea spune că era odată un șoarece anxios și prăpăstios care se temea foarte tare de pisică. Deci, nu semăna cu Jerry care îl alerga pe Tom… Și, unui vrăjitor, văzându-l așa de speriat, i s-a făcut milă de el și l-a transformat în pisică.

Dar șoarecele, după clipa de bucurie și de putere pe care le-a simțit, a început să se teamă de câine. Milos, magicianul a transformat șoarecele care era pisică în câine. Doar că, de data asta, câinele ajuns aici din șoarece și apoi din pisică, a început să fie îngrozit de panteră.

Vrăjitorul, cu aceeași bună intenție, l-a transformat pe câine în panteră. De la șoarecele mic și speriat la pantera mare și fioroasă, da, se petrecuseră niște schimbări. Ai fi zis că fostul șoarece nu mai are de ce să se teamă. Dar, ți-ai găsit. Pantera a început să se teamă de vânător.

Vrăjitorul, văzând toate astea, n-a mai avut nicio milă de fricile șoarecelui. Și, cu aceeași baghetă, a transformat pantera în șoarece: „Orice aș încerca să fac pentru tine, nu te va ajuta, fiindcă întotdeauna vei avea o inimă de șoarece. Trebuie să accepți ceea ce ești și cum ești! Dacă ești șoarece, nu te visa câine sau panteră! Acceptă că ești șoarece! Înfruntă-ți temerile și trăiește intens ceea ce urmează să trăiești!”

Așa să fie? Întreb, că nu știu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...