Dacă Europa nu va mai primi gaz din Rusia, ce se va întâmpla iarna viitoare?

Publicat: 09 mart. 2022, 11:30, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Dacă Europa nu va mai primi gaz din Rusia, ce se va întâmpla iarna viitoare?
energie gaze conducte țevi

Dacă Europa nu va mai primi gaz rusesc, primele dificultăți ar apărea odată cu umplerea rezervoarelor pentru iarna viitoare, a avertizat directorul general al companiei Engie, Catherine MacGregor, într-un interviu pentru publicația franceză Echos.

Adevărata problemă ar fi umplerea depozitului în primăvară şi vară, în pregătirea pentru iarna 2022-2023”, a spus CEO-ul grupului francez.

Ar fi foarte greu să găseşti volumele necesare şi ar fi foarte greu în cazul unui conflict lung în Ucraina. În realitate, am intra atunci într-o nouă lume a energiei, sub efectul unui şoc fizic şi al unui şoc de preţ fără precedent care ar transforma, fără îndoială, peisajul energetic pentru o lungă perioadă de timp. Pentru iarna care se încheie, nu ar fi nicio problemă de aprovizionare, mai ales că este destul de blândă. Chiar şi fiind complet lipsiţi de gaz rusesc, ne-am descurca datorită furnizorilor din alte ţări, prin gazoduct sau gaz natural lichefiat”, a mai declarat McGregor.

Rusia furnizează 40% din importurile europene de gaze, iar teama de întreruperi ale exporturilor a dus deja la o creștere a prețului pe piețele europene.