Dacă PSD intră la guvernare, PNRR-ul trebuie modificat la capitolul reforme. Cine este de această părere

Publicat: 02 nov. 2021, 20:45, de Eliza Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Dacă PSD intră la guvernare, PNRR-ul trebuie modificat la capitolul reforme. Cine este de această părere

România este deja în criză de timp în ceea ce privește alocările disponibile de acum încolo, inclusiv cele peste 29 de miliarde de euro din PNRR, atrage atenția și eurodeputatul Dragoș Benea, și el membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor.

Dacă PSD va intra la guvernare alături de PNL, Planul de reziliență trebuie modificat, deși a fost aprobat de Comisia Europeană, crede eurodeputatul Dragoș Benea.

„Dacă PSD va veni la guvernare, cu siguranță PNRR-ul va trebui desecretizat, va trebui trebui recitit și poate reformulat, chiar dacă asta s-ar putea să aducă niște întârzieri pentru că, eu personal, nu sunt convins că PNRR actual – în forma gândită de Ghinea și Cîțu, doi oameni care nu au avut ca obiectiv dezvoltarea României – este bun și ușor de implementat de România. Sunt foarte multe reforme care nici nu ar trebui să existe prevăzute, așa cum este azi. Există posibilitatea ca, dacă PSD va veni la guvernare, să se regândească acest PNRR”, a spus Dragoș Benea la Europa FM.

„Reforma pensiilor trebuie să fie discutată”, a mai spus Benea după ce a fost întrebat dacă poate da un exemplu de reformă care nu ar mai trebui să existe în PNRR-ul actual. Întrebat de Europa FM dacă PNRR-ul se mai poate reface după ce a fost aprobat de Comisia Europeană, Benea a spus că: „Teoretic, se poate face. E complicat, totuși, PSD-ul dacă va veni la guvernare să meargă pe un PNRR gândit de Ghinea. Poate aduce niște costuri sociale majore în România”.

Ce părere are Cristian Ghinea, coordonatorul PNRR, fostul ministru al Investițiilor Europene

Contactat de Europa FM, Cristian Ghinea, a precizat că Planul de Redresare nu va putea fi modificat în următorii 2 ani.

„Statul membru poate să ceară modificarea la jumătatea perioadei de implementare, deci peste doi ani. Pentru că vor fi chestiuni de reglat, în mod inevitabil, nu doar de către România, ci și de către alte state membre. Deci nu are decât guvernul viitor să strângă pachetul de probleme și să le propună în comisie modificarea în anul 2023. Dacă vorbim de modificări doar de dragul modificării, România poate să ceară, România se poate da cu capul de zid dacă dorește, dar ar fi complet inutil și periculos. Pentru că asta înseamnă că blochezi implementarea restului PNRR. Deci este foarte periculos să deschidem această problemă. Dacă sunt chestiuni punctuale pe pensii, pe energie, pe alte subiecte, suntem disponibili la un dialog să explicăm PSD-ului ce este acolo.

De exemplu, pentru pensii, se pot crește pensiile printr-un algoritm statistic legat de inflație și de creștere economică. Și acest algoritm trebuie stabilit printr-o lege – asta este cerința pe pensii în PNRR. Nu este adevărat că se taie pensiile, astea sunt prostii politicianiste”, a explicat Cristian Ghinea. „S-a terminat perioada de negocieri a PNRR-ului, acum este de muncă la implementare. Dacă PSD vine cu gărgăuni cum că vor să schimbe de dragul de a-și pune amprenta acolo, nu fac decât să pună în pericol banii pentru autostrăzi, banii pentru păduri”, a spus Cristian Ghinea.