Dacă Putin ar muri: Ce s-ar putea întâmpla – O analiză The Moscow Times

Cel mai probabil scenariu, în cazul morții lui Vladimir Putin, ar fi declanșarea în Rusia a unei „revanșe conservatoare”, este de părere Tatiana Stanovaia, fondatoarea proiectului de analiză politică R.Politik.

De ani de zile, „observatorii” au speculat că o boală fatală îl macină pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Dar în ultimele luni această discuție s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă, luând proporții. Cancer pancreatic, cancer tiroidian, cancer de sânge? Adevărate sau nu, aceste zvonuri i-au determinat pe toți să se întrebe ce s-ar întâmpla dacă Putin n-ar mai fi la putere.

„Opoziția tinde să creadă că, dacă Putin pleacă, regimul său va colapsa odată cu el și ar exista șansa unei «noi perestroika». Conservatorii cred că acest moment ar fi o șansă de a strânge șuruburile. Oricum ar fi, există o incertitudine profundă cu privire la ce – și cine – va urma”, scrie Stanovaya într-un editorial din The Moscow Times.

Ce se întâmplă dacă președintele decedează în timpul mandatului

Constituția Rusiei nu specifică ce se întâmplă dacă președintele decedează în timpul mandatului, menționând doar posibilitatea unor „motive de sănătate” care ar putea duce la incapacitatea exercitării atribuțiilor. Cu toate astea, în practică, procedura este aceeași ca în cazul unei demisii, subliniază Tatiana Stanovaia.

În situația actuală, chestiunea pregătirii este esențială: plecarea lui Putin va fi bruscă și neașteptată sau va avea timp să ungă un succesor?

Totuși, dacă Putin părăsește postul de președinte brusc și fără să fi avut timp să pregătească un succesor, totul devine mult mai imprevizibil. „Multe vor depinde de factori dincolo de controlul lui Putin, iar rolul elitei va fi mult mai semnificativ”.

Foarte complicat…

Potrivit Constituției, prim-ministrul devine președinte interimar în cazul în care președintele nu își poate exercita atribuțiile. Însă puterile președintelui interimar sunt limitate: nu poate dizolva Duma de Stat, nu poate cere un referendum sau nu poate propune revizuiri constituționale. Statutul de «președinte interimar» pare un punct de plecare ideal pentru un potențial succesor, motiv pentru care mulți observatori cred că un transfer de putere ar începe odată cu numirea unui nou prim-ministru.

Cu toate meritele sale, este puțin probabil ca Putin să-l considere pe actualul premier Mihail Mișustin drept succesorul său. Mișustin nu este suficient de apropiat de Putin și nu a reușit să devină ceva mai mult decât un tehnocrat politic. Chiar dacă mâine i se întâmplă ceva lui Putin și Mișustin devine președinte interimar, asta nu-l face automat candidatul favorit pentru a câștiga alegerile prezidențiale ulterioare (pentru că nu a fost ales de Putin)”, argumentează Stanovaia.

De fapt, dacă Mișustin ar fi plasat brusc în funcția de președinte interimar fără o pregătire adecvată, s-ar afla într-o situație foarte dificilă. De ce? „El ar fi dependent de administrația prezidențială și orice decizie politică independentă majoră sau schimbare de personal în guvern ar provoca cu siguranță conflicte”.

Dacă Putin ar pleca fără un succesor

Procedura constituțională exactă în cazul decesului președintelui este aceea că Consiliul Federației are la dispoziție 14 zile pentru a convoca alegeri prezidențiale (votul trebuie să aibă loc în termen de trei luni de la încetarea atribuțiilor președintelui). Dacă Consiliul Federației nu convoacă alegeri la timp, acesta revine Comisiei Electorale Centrale. Dacă nu există un succesor numit, rolul instituțiilor formale ar crește, împreună cu oportunitățile pentru elită de a juca un rol. Chiar acum, instituțiile cheie ale puterii funcționează ca părți ale regimului informal al lui Putin.

Dar dacă Putin ar pleca fără un succesor, ei ar deveni canale pentru interesele marilor corporații, serviciile de securitate, conducerea Rusiei Unite și asociații și prietenii influenți ai lui Putin. Se va declanșa rapid o luptă intensă pentru pârghiile oficiale de influență – iar întrebarea cheie ar fi dacă elitele au fost capabile să ajungă la un acord cu privire la un succesor”, atrage atenția Tatiana Stanovaya.

Un regim mai violent, mai represiv

Dacă ar apărea sau nu un consens, ar depinde de mulți factori, dar mai ales de starea însăși a putinismului, subliniază Stanovaia.

Astăzi, când guvernul are ratinguri anormal de mari, „populația este mobilizată și opoziția redusă la tăcere, șansa ca elitele să ajungă la un acord – sau mai bine zis, ca o parte a elitei să-și impună cu succes alegerea – este mare”. Forțele conservatoare, în primul rând „siloviki”, ar lua probabil inițiativa, „ceea ce ar însemna că regimul următor va fi mai violent, mai represiv”. „Ne place sau nu, acest tip de viziune asupra lumii este mult mai în concordanță cu opinia publică rusă în acest moment decât cu o agendă de modernizare sau reformă”, mai scrie Tatiana Stanovaia.

Dar dacă Putin pleacă atunci când blocul pro-război este slăbit, când există mai puțin sprijin politic pentru regim, niveluri mai mari de nemulțumire și mai multe probleme economice, atunci „siloviki” vor avea „mai puțin spațiu de manevră și vocile reformiștilor și ale marilor afacerile vor fi mai puternice. Dacă se întâmplă acest lucru, alegerea unui succesor ar fi un proces mult mai conflictual”.

Atunci când Putin elimină această bobină mortală

„În orice caz, o mare parte ar depinde de natura curentului politic principal. Cu cât ideologia anti-occidentală, antiliberală și conservatoare este mai «sănătoasă» atunci când Putin elimină această bobină mortală, cu atât este mai probabil ca elita să se străduiască să păstreze lucrurile așa cum sunt – sau să strângă șuruburile. Dar, dacă lucrurile se destramă din punct de vedere politic și economic, nemulțumirea generală este în creștere, opoziția sistemică reușește să-și revină și putinismul ca idee în decădere, șansele ca Rusia să ajungă la un președinte reformator – deși slab – sunt mult mai mari.

Mai simplu spus, având în vedere mediul politic actual din Rusia, cu cât Putin moare mai repede, cu atât sunt mai mari șansele unei revanșe conservatoare”, conchide Stanovaia.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...