„Dacă va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acela” – spus ÎPS Teodosie

Biserica Izvorul Tămăduirii de pe Bulevardul Tomis, zona Macul Roșu, sau biserica de pe trotuarul din Constanța, cum i se spune zilele astea, continuă să-i pună în furci pe preoți și pe credincioși, pe de o parte, și pe autorități și instanță, pe de alta.

Dacă primii zic că biserica nu trebuie dărâmată, că e casa Domnului și un astfel de așezământ nu se dărâmă, ceilalți, cu legea în mână, spun că e cazul și timpul ca lucrurile să intre, în privința bisericii, în legalitate. Că un sfânt locaș nu se construiește fără autorizație pe trotuar.

Ce-i drept, a fost construit în urmă cu 20 de ani și pare că nu a fost deranjant atâția ani. Oricum, situația e încordată între părți, tensionată, așezată pe un butoi cu praf de pușcă. Și, în dimineața asta, ÎPS Teodosie, șeful bisericii ortodoxe de la Constanța, venit la biserica în cauză ca să țină o slujbă în fața a peste o sută de persoane, multe dintre ele preoți chemați de la alte biserici, dar și politicieni gata să profite de situație, a ieșit la rampă cu niște amenințări care au băgat oarecum spaima în privitori.

Mai întâi, l-a făcut de doi lei pe primarul Vergil Chițac și pe ceilalți membri ai administrației constănțene. Apoi, s-a lansat într-o tiradă și împotriva magistraților Tribunalului Constanța, care au decis să se dărâme construcția abuzivă, ridicată fără autorizație de construcție pe trotuar. „Primarul Constanței și-a pierdut credința. Este un nou apostat, sigur, după o hotărâre judecătorească fără discernământ.

Cum să hotărască o instanță să dărâme o biserică? Biserica este lăcașul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu? Care spune „dacă va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acela”. Și s-a dovedit că așa este. Toți care au dărâmat biserici au murit în chinuri!”, s-a adresat IPS Teodosie, celor prezenți.

Și a mai spus: „Azi era ziua hotărâtă să se dărâme biserica. Nu se va dărâma! Aici voi sta, voi programa creștini și preoți să rămână în biserică, zi și noapte, și nu se va dărâma peste ei. Nici poliția nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu. Să se teamă toți cei ce cred că Dumnezeu este slab sau nu există”, a mai proferat înaltul prelat al Tomisului.

„Mă rog pentru domnul Vergil, pentru toți consilierii, pentru toți sfătuitorii care nu-i vor binele și îl sfătuiesc să devină satrap. Apelez și la primul ministru, o om credincios, să-i ceară socoteală. I-am scris și un mesaj, să fie general și al lui Hristos, nu doar aici, peste oameni”, a continuat ÎPS Teodosie.

Și a încheiat: „Nu voi accepta, mai degrabă mor eu, decât să moară biserica aceasta! Vom pune pe rol din nou această cauză. O biserică în care s-a slujit 20 de ani nu poate fi demolată. Se dobândește uzucapiunea pentru o clădire oarecare, dar pentru o biserică, oare nu se poate?” Deocamdată, cele două părți din conflict așteaptă un următor pas. Care va fi acesta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ce chirii vor plăti studenții în marile centre universitare?

Chiriile pentru apartamente și garsoniere din zece mari orașe au crescut cu 17% în ultimul an. Studenții sunt în căutare de garsoniere, iar bugetul...

Atentie, DNA! Gaura de 3 miliarde de Euro! Cei 10 milioane...

Fondul de Garantare a Asiguraților este locul unde s-a întâlnit hoțul cu prostul. FGA-ul este un pui al ASF-ului unde pilele unor politicieni sau ale...