Dalai Lama la New York pentru tratament medical: susținătorii se adună în număr mare pentru a-l saluta

Publicat: 24 iun. 2024, 13:10, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Dalai Lama la New York pentru tratament medical: susținătorii se adună în număr mare pentru a-l saluta

Liderul spiritual al budiștilor tibetani, Dalai Lama, a sosit duminică la New York pentru a urma un tratament medical pentru genunchi, fiind întâmpinat de sute de susținători entuziaști. În vârstă de 88 de ani, Dalai Lama a făcut cu mâna mulțimii de la fereastra deschisă a unei limuzine, pe măsură ce se apropia de hotelul său din Manhattan, în timp ce susținătorii scandau și îl aclamau.

Un lider iubit și respectat

Dalai Lama, laureat al premiului Nobel pentru pace, se confruntă de ani de zile cu probleme de sănătate, dar acest lucru nu a diminuat iubirea și respectul susținătorilor săi. În ciuda vârstei înaintate și a problemelor de sănătate, el continuă să fie o figură influentă și inspiratoare pentru budiștii tibetani și nu numai.

Întâlnirea cu susținătorii

Mulți dintre susținători au sosit cu ore bune înainte pentru a se asigura că îl vor putea vedea. Tenzin Kunkyi, una dintre susținătoare, a declarat: „Am știut că trebuie să vin aici pentru această ocazie unică în viață. Și cred că faptul că am așteptat afară în ultimele patru sau cinci ore a meritat cu siguranță.” Kunkyi a subliniat și sentimentul puternic de comunitate care s-a creat în rândul susținătorilor, mulți dintre ei împărțind mâncare și povestind despre experiențele lor.

Contextul politic și relațiile cu China

Dalai Lama, care a fugit în India în 1959 după o revoltă eșuată împotriva dominației chineze din Tibet, rămâne o figură controversată în ochii Beijingului, care îl consideră un separatist periculos. Deși nu este clar dacă liderul spiritual se va întâlni cu vreun oficial american în timpul acestei vizite, un grup de congresmeni americani s-a întâlnit recent cu Dalai Lama în India, declarând că nu vor permite Chinei să influențeze alegerea succesorului său.

Sprijinul Congresului American

Congresmenii americani care s-au întâlnit cu Dalai Lama au reiterat importanța continuării discuțiilor dintre Beijing și liderii tibetani, discuții care sunt blocate din 2010. Ei și-au exprimat sprijinul pentru autonomia tibetană și au cerut Chinei să reia dialogul constructiv.

Implicațiile vizitei

Vizita Dalai Lama la New York nu este doar un eveniment medical, ci și unul cu puternice implicații politice și sociale. Prezența sa în Statele Unite atrage atenția asupra situației tibetane și a problemelor de sănătate cu care se confruntă. În același timp, vizita întărește legăturile dintre susținătorii săi și oferă un prilej de solidaritate pentru comunitatea tibetană din diaspora.

Spiritualitate și inspirație

Vizita lui Dalai Lama la New York pentru tratament medical este un moment important nu doar pentru susținătorii săi, ci și pentru comunitatea internațională. Prezența sa aduce în prim-plan atât aspectele umanitare, cât și cele politice ale luptei pentru autonomia Tibetului, subliniind necesitatea unui dialog continuu și a susținerii drepturilor omului.

Acest eveniment ne reamintește de puterea liderilor spirituali de a inspira și de a aduna oameni din întreaga lume, chiar și în fața provocărilor de sănătate și a contextului politic dificil.