Dan Vîlceanu: „A fost atins obiectivul privind scoaterea din operare a unor capacități de producție a energiei pe bază de cărbune, prevăzut în PNRR”

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a explicat duminică pe B1 TV, la emisiunea „Dosar de politician”, că obiectivul privind scoaterea din operare a unor capacități de producție a energiei electrice pe bază de cărbune în România, necesar pentru accesarea banilor din PNRR a fost atins.

Este un obiectiv atins. S-au scos din operare grupurile de la Mintia pe huilă și un grup de la Turceni. Practic s-a atins acest obiectiv. Mai rămâne să vedem care este documentul de formalizare prin care să demonstrăm Comisiei Europene că am atins aceste jaloane. Trebuie să existe un document care atestă că acest lucru a fost atins.

La Mintia lucrurile erau complicate și până acuma. Nu au fost investiții de mediu deloc. Nu au fost bani. La Complexul Energetic Hunedoara a trebuit restituit un ajutor de stat, acolo lucrurile financiar sunt foarte complicate. Complexul Energetic Hunedoara deja activitățile au fost împărțite între extracția cărbunelui și  producerea energiei”, a spus Dan Vîlceanu. Ministrul Fondurilor Europene a mai explicat duminică seara că atragerea fondurilor prin PNRR este condiționată de punerea în practică a reformelor asumate de statul român.

România are o problemă reală

Pentru mine sunt mult mai importante reformele, pentru că vorbim de managementul rețelelor de apă și canal, vorbim de investiții de mediu, de împăduriri, de gestionarea zonelor protejate, știți că în România se taie inclusiv din zonă protejată și ați văzut câte probleme avem cu furtul de lemne. Sunt reforme care implică sistemul fiscal de care avem nevoie, sistemul de pensii, un sistem total inechitabil și e o problemă de care oamenii vorbesc zi de zi. Banii trebuie să îi primim dacă atingem aceste reforme pe care ni le-am asumat singuri, nu ni le-a impus nimeni. Noi ca țară am întârziat să facem multe reforme. România are o problemă reală legată de capacitatea administrativă a statului. De altfel și modul sau discuția despre faptul că nu reușim să atragem bani europeni se leagă de capacitatea statului de a administra. Birocrație inutilă, blocaje inutile, instanță cu anii, stăm ani de zile în instanțe și pierdem bani europeni”.

Dan Vîlceanu a enumerat câteva dintre condițiile pe care România trebuie să le îndeplinească până la sfârșitul acestui an pentru banii primiți prin PNRR. „Sunt modificări de lege pentru că o dată cu implementarea unor investiții pe care le avem în anii următori, avem nevoie de tot felul de modificări de legi. De exemplu, în ceea ce privește partea de avize și tot felul de autorizări pe care un cetățean trebuie să le ia atunci când construiește ceva legat de autorizație de contruire. Ca să vedeți cum modificările de lege impactează în bine. Mă refeream la acest cod care va strânge mai multe legi într-un singur cod și va conduce la scăderea cu 50% a avizelor pe care trebuie să le ia un cetățean”, a explicat Dan Vîlceanu.

Strategia este scrisă în minister”.

Dan Vîlceanu a vorbit și despre proiectele privind dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare: „Cel puțin în PNRR sunt înscrise proiecte pentru autostrăzi A7 și A8 strânge grosul și pe feroviar sunt prevăzuți cam 300 de KM de cale ferată, care vor fi modernizată. Strategia este scrisă în minister”. Ministrul a mai precizat că Ministerul de Finanțe și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vor avea cel mai important rol în gestionarea PNRR: „Sunt câțiva actori importanți în tot mecanismul. Există ministerul de reformă care implementează reforma, care solicită sau informează și pe Ministerul de Finanțe.  Este MIPE care face toată partea de monitorizare și verificare din PNRR și Ministerul de Finanțe care asigură plata sumelor. Intervine și autoritatea de audit, care face celelalte verificări. Ministerul Investițiilor și a Proiectelor Europene este centrul de control în ceea ce privește PNRR”.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...