Dan Vîlceanu: Astăzi a fost semnat şi acordul de împrumut pentru România; ne mai vin şi restul de 1,95 miliarde de euro

România va primi în scurt timp restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat vineri ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, precizând că vineri dimineaţa a fost semnat acordul de împrumut din PNRR.

Astăzi a fost semnat şi acordul de împrumut pentru România, ne mai vin şi restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR. Aşa cum ştiţi, avansul din partea de granturi este deja în contul din Banca Naţională. În scurt timp o să ne vină şi partea de împrumut, cele aproximativ 1,95 miliarde de euro, care fac parte din 13% din cei 14,9 miliarde de euro pe care îi avem în componenta de împrumut„, a precizat Vîlceanu, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

Întrebat ce înseamnă în scurt timp, respectiv o lună, două, el a răspuns: „Nu, nu. Vin anul acesta, în câteva zile, nu se pune problema”.

În data de 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României suma de 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), a anunţat la acea dată un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Plata de prefinanţare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în Planul de redresare şi rezilienţă al României. Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

Plata din 2 decembrie a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operaţiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârşitul anului, Comisia intenţionează să mobilizeze până la 80 de miliarde euro sub formă de finanţare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanţa primele plăţi planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU.

Majorarea ajutprului pentru crescătorii de animale

Guvernul a mai decis vineri majorarea ajutorului de stat pentru crescătorii de animale pentru anul 2021, de la 40 milioane de lei la 70 milioane de lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„O hotărâre adoptată priveşte modificarea articolului 19 alineatul 8 din HG 1179 din 2014 privind instituirea unei schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. Actul normativ aprobat de Guvern majorează ajutorul de stat de care beneficiază crescătorii de animale pentru anul 2021, de la 40 de milioane de lei la 70 de milioane lei. Suma se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759 de milioane lei”, a precizat Cărbunaru, după şedinţa de Guvern.

1 COMENTARIU

  1. România va primi în scurt timp restul de 1,95 miliarde de euro? Oare Ce se va întâmpla cu acești bani pe mâna acestor politicieni necalificați ?
    Al doilea jaf al secolului pentru Romania după primul jaf istoric: Petre Roman , Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Ion Iliescu, etc. – „Nu ne vindem ţara”
    Iohanis, Isarescu, Ciolacu, Cîţu, Ciucă, Hunor, etc – „România lucrului bine făcut” ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...