Dan Vîlceanu: „Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu”

Ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a anunțat duminică intenția de a regândi situația contribuției la sănătate. Acesta precizează că nu este corect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică.

Ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital, iar în acest sens ministrul propune un plafon. „Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani”, a comentat Vîlceanu în emisiunea  Ora de profit.

Eliminarea taxării muncii trebuie discutată la pachet

Vîlceanu a mai spus că eliminarea taxării muncii, cum sunt scutirile acordate angajaților din IT și din construcții, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă.

Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri – eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii – sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România – taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi”, a mai spus Vîlceanu.

1 COMENTARIU

  1. Va dați seama ca aceasta incorectitudine la român acasă funcționează de peste 30 de ani. Gândește simplu românește dacă poți, la românul acela umil și disciplinat care trage la o normă destul de mare pentru care își câștigă existenţa de zi cu zi, câștigă doar salariul minim pe economie la care mai este și furat din toate părțile și impozitat cu zece la sută . Gândește acum țigănește dacă poți la acele salarii nesimțite fie de la privat,
    fie de la stat: există angajați cu venituri lunare de peste 50.000 de lei. Iar sporurile lor reprezintă 80% iar impozitul lor este de numai 10%
    Să tot fi mândru că ești român?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole